Annons

Hårda och mjuka ägg på utställning

Påsken står för dörren vilket manifesteras på Falsterbo Konsthall med utställningen Ägg.
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2007
Bo Cronqvists har målat tavlorna i bakgrunden med samma teknik som de gamla renässansmästarna.Foto: 
Tre strutsägg som genomgått en metamorfos efter att ha kommit i kontakt med Birgitta Nelson Clauss – det första blev en tupp, det andra en yppig blondin och det tredje en djävul.Foto: 

Ä;gget - sinnebilden för födelse, uppvaknande och skapelse, och för påsken med sin betydelse av återuppståndelse och kanske, för att dra filosoferandet lite längre - VÅREN!

I Falsterbo ska tio konstnärer med skiftande uttryck gestalta ägget i silversmide, keramik, olja och gummi med mera. Bo Cronqvist bidrar bland annat med två LP-konvolutstora, glänsande oljemålningar av ägget omfamnat av välmående grönska.

Annons

- Jag har gjort dem med samma teknik som Leonardo da Vinci: en grund av krita och lim och ovanpå en teckning i temprafärg med äggula. Sedan har jag målat i olja och slutligen övertäckt allt med nötolja blandat med terpentin, alltså lasuren. Det är det sista som får tavlorna att glänsa så.

Birgitta Nelson Clauss ställer ut ett par två meterhöga ägg - svarta ovala gummiinstallationer.

- De är gjorda i material från Trelleborgs Gummifabrik, säger hon.

Utställningen Ä;gg har vernissage på Falsterbo Konsthall på lördag klockan 12- 17 och pågår till 22 april.

Markus Celander

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons