Annons

Hård kritik mot ambulansanbud

Chefsjuristen Pär Cronhult på Konkurrenskommissionen och den som fört målet mot Malmös och Trelleborgs ambulansentrepenader är upprörd över de senaste turerna om vem som ska driva framtidens ambulanssvård.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2004

- Detta är kommunalt domstolstrots, säger Pär Cronhult. - Regeringsrätten säger klart att det inte är tillåtet för kommuner att lämna anbud på ambulanssjukvården. Pär Cronhults reaktion följer på Allehandas artikel om att de fyra kommunerna i sydvästra Skåne lämnat in ett anbud på ambulansverksamheten trots det negativa utslag som som kom från Regeringsrätten före jul. - Det är synnerligen anmärkningsvärt att kommuner, som kräver att medborgarna ska följa lagen, själva sätter sig över lagen, säger han. Det var en långdragen historia som nådde sitt slut veckan före jul när Regeringsrätten i sitt yttrande skrev kommunerna inte har rätt att engagera sig i ambulansverksamhet. Ursprungligen överklagades Malmö Brandkårs beslut att lägga anbud på ambulansverksamheten i sydvästra Skåne, med Trelleborgs Räddningstjänst som underentrepenör, till länsrätten. Länsrätten dömde till den klagandes, som företräddes av Pär Cronhult, fördel. Malmö kommun överklagade till kammarrätten men förlorade där också. Då begärde Malmö kommun prövningstillstånd i Regeringsrätten. Men det hjälpte inte. Den 19 december fastslog Regeringsrätten att en kommun inte får driva ambulansverksamhet. - Detta är ett prejudicerande utslag, säger Pär Cronhult. Det syns bland annat på att Malmö inte nämns i domen utan den är generell i sitt förbud mot att kommuner driver ambulansverksamhet. Det är inte bara i sydvästra Skåne som kommuner driver ambulansverksamhet, utan i en stor del av landet. I bland annat Värmland, Örebro län, delar av Stockholm, västra Götaland och nordvästra Skåne är det kommunala räddningstjänster som har ansvar för ambulanserna. - Landstinget är skyldigt att driva ambulansverksamheten, säger Pär Cronhult. Men landstinget får naturligtvis lägga ut det på någon privat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons