Annons

Här tystnar aldrig lammen

- Vi hade kunnat sälja hur mycket lamm som helst den här veckan, säger Torgil Brönmark som föder upp slaktdjur vid Lemmeströ. bara den här veckan har vi skickat 86 djur till slakt.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2003

För fyra år sedan åt medelsvensken sju hekto lammkött per år. Nu är den siffran uppe i nio hekto, men den inhemska produktionen har inte ökat. Mellanskillnaden täcks med import. Torgil Brönmark växte upp på en gård i Brönnestad och tjatade redan i tioårsåldern till sig två får av sin far. Han har haft får sedan dess. En period åkte han runt och klippte får innan han slog sig ner på gården och blev en av Sveriges större fårfarmare med 160 modertackor. Han samarbetar med Anders Ahlström som har en gård i närheten. På det sättet kan de ha alla tackorna på en gård och alla lammen på den andra. Tillsammans skickar de 400 - 600 lamm till slakt varje år. Omkring 350 lamm är egen uppfödning medan de köper in 100 - 250 lamm om året som andra misslyckats med. - Det blir inte mycket mer jobb på vintern, säger Torgil Brönmark. Men det ger helt andra intäkter. Det behövs fingertoppskänsla och rätt foder för att få ordning på de inköpta lammen. Han har leveransavtal med en butikskedja i Malmö och med saluhallen i Göteborg. Lammen går igenom en noggrann kvalitetsklassning, dels för andel kött, för mängden fett och för vikten. Andelen kött klassas efter den så kallade E-U-R-O-P-skalan där P står för alltför lite kött. Andelen kött minskar från E till O. - Mina egna djur brukar ligga på R+, R eller R-, säger Torgil Brönmark. Lammen slaktas när de väger cirka 50 kilo. Det ger 22 - 23 kilo kött per djur. SQM i Kävlinge vill ha 16 - 22,9 kilo slaktad vikt. - Mina djur brukar ligga på 22 - 24 kilo slaktad vikt, säger Torgil Brönmark. Det ger bättre ekonomi men också bättre, större kotletter. Även mängden fett har betydelse för betalningen för lammet. I klass 1 har lammet i stort sett inget fett. Klass 3 är vad slakterierna vill ha medan restaurangerna vill ha mer fett än så. - De vet att smaken sitter i fettet, säger Torgil Brönmark. Köttet blir godare och fettet skär man ändå bort efter tillagningen. Naturligtvis har Torgil Brönmark ett eget favoritrecept som han inte avslöjar till alla delar. - Det ska vara helgrillat lamm, säger han. Ett lamm på 20 kilo tar ungefär fyra timmar att grilla och det ska vara färskt. - Dagen innan gör man en marinad på olja, soja, rosmarin, vin, vitlök, citron, salt, vitpeppar och chilipeppar. Den ska vara salt och stark. Sedan späder jag med lika mycket vatten när jag ska använda den. Marinaden sprutar jag in i rygg och lår. Sedan penslar jag också med den under grillningen. - Det smakar underbart.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons