Annons

Här ska Sjöstaden ligga

I kommunens förslag till ny översiktplan finns planer på 3 000 till 4 000 nya bostäder i de västra delarna av den nuvarande hamnen. "Sjöstaden" är arbetsnamnet på den nya stadsdelen som kan bli verklighet om hamnen flyttar söder- och österut.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Det är en naturlig utveckling, säger Ulf Bingsgård (M); kommunalråd i Trelleborg. Trelleborg går från att vara en småstad till att bli en större stad.

På sitt sammanträde i torsdags sade kommunstyrelsen i Trelleborg ja till att ställa ut förslaget till ny översiktsplan för samråd. Det betyder att alla trelleborgare får en chans att tycka till om hur kommunen ska utvecklas i framtiden. Översiktsplanen bygger i stora drag på den trafik- och bebyggelseplanering som stadsbyggnadskontoret tagit fram för den planerade ringleden runt Trelleborg, där nya vägar och bostadsområden pekats ut. En viktig konsekvens av en ringled runt Trelleborg och en flytt av hamnen är att de västra delarna av hamnen blir öppna för en utbyggnad med bostäder, efter mönster från bland annat Helsingborg och Malmö.

Annons

– Det är många besökare som sagt att vi har en stor potential här, säger Ulf Bingsgård. En tillgång till havsnära boende skapar helt nya förutsättningar för Trelleborg, att locka till sig nya människor.

Eftersom en utbyggnad förutsätter att färjelägena flyttas kan bostäderna inte börja byggas förrän tidigast efter 2015, då hamnens utbyggnad planeras vara färdig. I översiktsplanen tror man inte att den nya Sjöstaden kan byggas förrän framåt 2020.

I skissen som följer med förslaget till ny översiktsplan finns det utrymme för kanaler mellan bostäderna i hamnen, där man kan placera husbåtar och småbåtar för de boende. Dessutom finns tanken att bygga upp en ny Solfjädern, den populära restaurangen som låg i hamnen en gång i tiden.

Tanken är att bostäderna ska kunna byggas vidare västerut längs stranden, på det nuvarande industriområdet.

– Jag hoppas att trelleborgare ska se att det finns guldkorn här i den egna staden, säger Ulf Bingsgård.

Kommundirektör Rutger Persson menar att utbyggnaden av hamnen tillsammans med ringleden är en av de största frågorna för Trelleborg på flera decennier.

– Just nu är det en nedgång för hamnen, men det kommer nya högkonjunkturer och om några år kanske trafiken har ökat med ytterligare 30 procent jämfört med tidigare högsta mängden gods, säger Rutger Persson. Då måste man ha tagit ställning till hur man ska hantera den ökade mängden lastbilar.

Förutom Sjöstaden ska tätorten Trelleborgs byggas ut på Maglarps strand vid Stavstensudde, på Västervång, vid Mellanköpinge och på området Larsgården norrut från Kyrkoköpinge, enligt förslaget.

Dessutom finns det enligt förslaget till översiktsplan ett utrymme för förtätning i centrala Trelleborg. Det kan handla om mellan 500 och 1 000 nya bostäder.

På landsbygden är det framför allt Skegrie och Västra Tommarp som planeras för större utbyggnad. Men även Smygehamn-Beddingestrand och Anderslöv-Alstad räknas som utvecklingsorter.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons