Annons

Här övas kast med islänning

Att kasta eller att kastas, det är det allt handlar om när det gäller Glima.Trelleborg gästas för närvarande av isländska landslaget i Glimabrottning.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2006
En perfekt utförd rörelse ska vara så kvick att motsåndaren bara hinner se en snabb glimt av attacken innan han eller hon slår i backen.
En perfekt utförd rörelse ska vara så kvick att motsåndaren bara hinner se en snabb glimt av attacken innan han eller hon slår i backen.Foto: 

Fram till och med onsdag finns de på Trelleborgen och tränar den vikingatida stridskonsten inför besökare som vill titta på när islänningarna fäller varandra i det regnvåta gräset.

- Att ha bra skuldror och en stark rygg är viktigt när det gäller glima, säger 28-årige Pétur Eythórsson, som själv har tränat i över 20 år.

Annons

Inom glima är det strängeligen förbjudet att sparka, bita, skalla eller knäa sin motståndare och därför skakar kombattanterna hand med varandra innan kampen, för att intyga att allt ska gå schysst till. Sedan sätter de igång. Kämparna är i ständig rörelse och går medsols i en cirkel.

Glima kallas även "byxtag" och förr var det byxorna man greppade tag i för att få motståndaren på fall. Då var det viktigt att se till att ha byxor av god kvalitet så att de inte sprack i stridens hetta. Kanske är det därför man i den moderna varianten av glima istället använder sig av en sele, som håller för hårda tag.

- På Island har man tränat glima i generationer, sedan vikingatiden. Därför har sporten kanske förändrats och utvecklats, men grunden är ändå densamma, säger Pétur Eythórsson.

Han och landslagskamraten Ólafur Sigurdsson är vad som hemma på Island kallas för "glimakungar". Det innebär att man vunnit en särskild isländsk tävling och fått varsitt silverbälte med sitt namn ingraverat. Ä;ran som det innebär är likvärdig med att bli världsmästare. Men även om glima är islands officiella nationalsport, så åtnjuter Pétur Eythórsson inte direkt någon stjärnstatus på hemmaplan, trots sina framgångar.

- Intresset för kampsporter är inte lika stort som för till exempel fotboll eller tennis, säger han.

Träningslägret avslutas under onsdagen med en lekdag för allmänheten. Lekar, spel och dans i vikingatida anda utlovas, innan det isländska landslaget lämnar Trelleborg och fortsätter till en tävling i Danmark.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons