Annons

Här kör varannan bilist för fort

Hälften av alla bilar som passerar genom Södra Åby håller inte hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen. Det visar två mätningar som Lars-Olof Olsson, vägombud och ordförande i Motormännen Sydvästra Skåne, gjort i byn.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2013
Lars-Olof Olsson, vägombud och ordförande i Motormännen Sydvästra Skåne, har kollat hastigheten genom Södra Åby, där hälften av bilisterna kör för fort.
Lars-Olof Olsson, vägombud och ordförande i Motormännen Sydvästra Skåne, har kollat hastigheten genom Södra Åby, där hälften av bilisterna kör för fort.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

-Den värsta fartsyndaren var en personbil som körde i 67 kilometer i timmen, säger Lars-Olof Olsson. Och jag hade även en lastbil som körde i 57 kilometer i timmen.

Lars-Olof Olsson har stått i byn och mätt hastigheten på de förbipasserande bilarna vid två tillfällen på försommaren. Första gången var i slutet av maj och andra gången andra veckan i juni. Resultatet blev mycket nedslående, enligt Lars-Olof Olsson.

Annons

Varje gång mätte han hastigheten på bilar under cirka en och en halv timme. Sammanlagt blev det 390 fordon som passerade förbi. Av dem körde 193 för fort.

-Det blir 49 procent, säger Lars-Olof Olsson. Det är med andra ord hälften som kör för fort, vilket är riktigt illa.

Det var boende i byn som tipsade Lars-Olof Olsson om att det kördes för fort. Själv bor han i Skurup och arbetar ideellt med trafiksäkerheten inom Motormännens riksförbund.

Lars-Olof Olsson menar att Södra Åby är ett samhälle där det bor många barnfamiljer som dagligen korsar genomfartsvägen flera gånger för att till exempel lämna eller hämta på förskolan, titta efter post vid de centralt placerade brevlådorna eller göra andra ärenden.

Lars-Olof Olsson är rädd för att det kan inträffa en olycka när som helst, eftersom sikten är väldigt skymd inne i byn.

-Det är inte av en slump som man har satt hastighetsgränsen till 30 kilometer i timmen genom Södra Åby. Och så är det cirka hälften av alla trafikanter som inte respekterar detta.

Bara under de timmar han stått och mätt hastigheten har han sett ett antal incidenter.

-Vid flera tillfällen under de här gångerna har jag sett hur föräldrar fått rycka tillbaka sina barnvagnar upp på trottoarerna när bilar har kommit i alldeles för hög fart, säger han.

Lars-Olof Olsson tänker kontakta kommunen och Trafikverket.

-Jag tror att någon form av fartdämpande åtgärder måste till, säger han. Inte gupp, för dem blir det buller av, men man kan få vägen att se smalare ut genom att flytta strecken vid vägrenen eller på annat sätt få ned hastigheten.

Annons

Lars-Olof Olsson menar att hans mätunderlag är så pass stort att man kan vara ganska säker på att hälften av alla bilsiter kör för fort genom byn.

- Risken för en allvarlig olycka är stor, säger Lars-Olof Olsson.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons