Annons

Här kan du bo som en filmstjärna

Alla som har vuxit upp i Södra Åby och började sjätte klass senast 1987 har gått i skolan i byn. 2006 blev huset privatbostad för skådespelerskan Amanda Ooms, som även hon har varit elev där. Nu har hon flyttat och skolan är till salu. Sydsvenskan har gått husesyn.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2009
Foto: 
Den före detta skolan i Södra Åby har fått en alldeles särskild plats i mäklaren Mogens Mårtenssons hjärta.
Den före detta skolan i Södra Åby har fått en alldeles särskild plats i mäklaren Mogens Mårtenssons hjärta.Foto: 
I källaren står nio små badkar. Där fick eleverna bada. – Skrubbade man sig inte själv så kom skolstäderskan och gjorde det, berättar Arne Norrman som gick i skolan när den var nästan ny.
I källaren står nio små badkar. Där fick eleverna bada. – Skrubbade man sig inte själv så kom skolstäderskan och gjorde det, berättar Arne Norrman som gick i skolan när den var nästan ny.Foto: 
En klassisk skolplansch föreställande aboriginer hänger ännu kvar på väggen.
En klassisk skolplansch föreställande aboriginer hänger ännu kvar på väggen.Foto: 
Gårdshuset ingår i köpet. Där fanns elevtoaletterna ännu i slutet av 1980-talet.
Gårdshuset ingår i köpet. Där fanns elevtoaletterna ännu i slutet av 1980-talet.Foto: 
Foto: 
En gammal lysknapp i köket som ligger i källaren.
En gammal lysknapp i köket som ligger i källaren.Foto: 
Det enorma köket är ljust trots att det ligger i källaren.
Det enorma köket är ljust trots att det ligger i källaren.Foto: 
Vattenkran utanför ett av klassrummen.
Vattenkran utanför ett av klassrummen.Foto: 
Gymnastiksalen imponerade på eleverna 1931. På 1980-talet fungerade salen i stället som uppehållsrum för eleverna som spelade pingis där. För gymnastik bussades de till skolan i Klagstorp.
Gymnastiksalen imponerade på eleverna 1931. På 1980-talet fungerade salen i stället som uppehållsrum för eleverna som spelade pingis där. För gymnastik bussades de till skolan i Klagstorp.Foto: 

Södra Åby. Huset som tillhör Amanda Ooms med make är nu till salu, familjen har dragit till Värmland. Kvar står enstaka möbler. Ett gammalt piano möter besökare i entrén.

Ett par bosatt i Skanör dröjer sig kvar efter visningen som började en timme tidigare. De tar gott om tid på sig för att undersöka den nästan 600 kvadratmeter stora byggnadens alla vinklar och vrår.

Annons

Den som vill bosätta sig eller starta en verksamhet här måste veta vad den ger sig in på. Huset är gammalt och i vissa delar slitet. Dessutom är det från början inte byggt för att bo i.

– Det här måste vi tänka på hela helgen, säger kvinnan i paret som egentligen inte vill medverka i artikeln. De har inte kommit så långt i funderingarna på vad den gamla skolbyggnaden har att ge och vill inte få sina funderingar fastslagna i svart på vitt i tidningen.

Mogens Mårtensson, mäklaren som själv har fallit för objektet, hoppas på en varsam köpare. Det finns många detaljer från skoltiden kvar i huset.

– Jag hoppas att köparen bosätter sig här och driver någon form av verksamhet, kanske inom konst.

Rent kommersiellt tror han på idén som någon av spekulanterna har haft, att bygga om till lägenheter.

– Men det vore synd på huset, det tappar en del av sin charm.

Det gigantiska köket i källarplan har rödvit-rutigt golv och originalskåpen kvar, liksom perstorpsplatta, kamin och ett stort skafferi med hyllpapper.

I badavdelningen minner nio små badkar om att här satt skolans elever på rad och skrubbade varandra på ryggen.

Ett par av skolsalarna är kvar i sin gamla storlek, golvet bär ännu tydliga spår av var katedrarna stod. I ett hörn finns en kvarglömd skolbänk. På en vägg hänger en numera klassisk skolplansch.

Det mest originella rummet är kanske ändå gymnastiksalen på knappt 100 kvadrat. Det är 4,5 meter i takhöjd och ljuset strömmar in från tre väderstreck. Högst upp i taket hänger en hopsnurrad lian.

Annons

Det är lätt att fantisera kring de fester som kan hållas här.

Fast Mogens Mårtensson tänker tvärtom. Salen är för honom ett rum för lugn och ro.

– Tänk det här stora rummet och så bara en fåtölj eller en soffa i ena hörnet där man kan sitta och slappna av, drömmer han.

Trots att det är ett hus som tar tid att sälja är han märkbart förtjust.

– Det är så många människor som har en relation till det här huset, så många som har gått här. Det är nött och använt, men ändå välhållet.

Han tycker att uppdraget är mer spännande än många andra mer vanliga objekt, trots att de andra ofta ger bättre betalt.

– Men det här är ju roligare, alla som tittar här vill något speciellt, säger Mogens Mårtensson.

Åtta olika spekulanter har tittat hittills. Bland annat den som ville bygga lägenheter, några som ville bo i kollektiv och en mormor, mamma och barn som ville bo tillsammans.

Någonstans därute finns den rätte köparen. Frågan är bara vem det är.

Olof Broddesson
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons