Annons

Här hittas järnålderns Trelleborg

Verkstäder från flera olika tidsepoker, eldstäder och en kompostplats. Efter utgrävningarna på smedjetomten har arkeologerna en tydligare bild av det forna Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2013
På den gamla smedjetomten hittas fornlämningar från så långt tillbaka som järnåldern. Om det funnits bebyggelse innan dess har de spåren grävts bort. På bilden arbetar Rebecka Erntell och Niclas Kronroth.
På den gamla smedjetomten hittas fornlämningar från så långt tillbaka som järnåldern. Om det funnits bebyggelse innan dess har de spåren grävts bort. På bilden arbetar Rebecka Erntell och Niclas Kronroth.Foto: Sara Johari

Arkeologen Gertie Ericsson från Kulturen i Lund är förvånad. Efter fem veckors arbete, där hon och kollegerna har undersökt två schaktplatser på den tomt där Trelleborgshem snart ska bygga bostäder, har bilden av det dåtida Trelleborg klarnat.

– Den här platsen har haft ett bra läge, nära stranden och vattnet, säger Gertie Ericsson.

Annons

På de två platser där arkeologerna har grävt har det troligtvis aldrig funnits några bostäder. Däremot verkstäder, eldstäder och ekonomibyggnader.

– Bostäderna har nog legat längre norrut, längs med det som i dag är Västergatan. Men det får vi inte veta nu.

Eftersom Trelleborgshem ska bygga med pålning har arkeologerna enbart behövt gräva på de två ställen som hissen ska vara och byggkranen ska stå. Resten av fornlämningarna kommer att bevaras i marken.

– Lite synd är det att vi inte får se det nu, men man ska komma ihåg att allt finns bevarat. När de hus som ska byggas här någon gång rivs kan någon annan gräva ut där, säger Gertie Ericsson.

Hon menar att fynden tillför något nytt i Trelleborgs historia eftersom man hittills mest grävt i de centrala delarna av staden och knappt alls i de södra. Många nyfikna har stannat och frågat om arbetet och Gertie Ericsson hoppas att man i höst kan ordna en utställning eller föreläsning på temat.

– Det är viktigt att väcka trelleborgarnas arkeologiintresse, säger hon.

Lisa Kron
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons