Annons

Här hittar du kommunens bästa – och sämsta – vårdcentraler

Patienterna i Trelleborg har sagt sitt om primärvården. Förra året blev Vårdcentralen Anderslöv omsprungna av Valens läkargrupp men nu ligger de än en gång i topp.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 14 januari 2022
Patienterna har fått säga sitt om vilken vårdcentral de tycker bäst om.
Patienterna har fått säga sitt om vilken vårdcentral de tycker bäst om.Foto: Trelleborgs Allehanda

Hur nöjda patienterna är skiljer sig åt mellan de olika vårdcentralerna i kommunen. Det visar den nationella patientenkäten. Under 2021 har patienter tillfrågats om hur de har upplevt vårdcentralerna de besökt. Frågorna har handlat om allt från hur svårt eller lätt det var att komma i kontakt med vården och boka tid, till hur de uppfattar besöket, behandlingen och vilken hjälp de fick.

När enkäten presenterades förra året hade Valens läkargrupp sprungit om Vårdcentralen Anderslöv som under flera år legat i topp. Men nu har vårdcentralen än en gång tagit klivet högst upp bland vårdcentralerna i kommunen.

Annons

– Jag är otroligt stolt över mina medarbetare att vi kan hålla flaggan i topp. Vi har trygg personal som jobbat länge och som lärt känna patienterna. Primärvård är nära vård och att skapa relationer ger bra resultat både när det kommer till vad patienterna tycker men också för patientsäkerheten, säger Charlotta Åkesson, verksamhetschef vårdcentralen Anderslöv.

Charlotta Åkesson, verksamhetschef på vårdcentralen Anderslöv.
Charlotta Åkesson, verksamhetschef på vårdcentralen Anderslöv.Foto: Moa Dahlin

Anderslöv utsågs av Region Skåne till Skånes bästa vårdcentral både 2018 och 2019. De har även under flera års tid fått högt betyg i den nationella patientenkäten och flyttade nyligen till nya lokaler i Familjens hus. Men den stora bristen på vårdpersonal gör det utmanande att expandera.

– Det kommer bli en stor utmaning att fortsätta ligga så högt i topp. Vi behöver rekrytera fler. Men ribban ligger alltid högt, säger hon.

Valens läkargrupp har trillat ner från förstaplatsen och hamnar nu på fjärde plats av de fem vårdcentralerna i kommunen. Verksamhetschef Louise Rijpma tror att en del av förklaringen är att undersökningen gjordes under september.

– Då hade vi bortfall av personal som var sjuka och en läkare som precis hade slutat. Och då var det svårare att få tider och vi var inte så tillgängliga som vi varit tidigare. Det är väldigt tråkigt. Vi vill ju att patienterna ska vara nöjda, det är dem vi jobbar för, säger hon.

Sist i kommunen kommer Centrumkliniken även om de får ett bättre helhetsomdöme av patienterna i år jämfört med i fjor.

Vårdcentralen Anderslöv kommer först på plats 21 av alla Skånes vårdcentraler. Bäst i Skåne rankas Vårdcentralen Brösarp. Vårdcentralen Vellinge rankas som näst sämst i Skåne. Bara Blomman Vårdcentral i Malmö är sämre, enligt de tillfrågade patienterna.

Som helhet ligger Region Skåne sammantaget en bit under rikssnittet, med 80,4 mot 81,5 i genomsnittsbetyg. Snittet för samtliga vårdcentraler i Trelleborg är 82,64.

Fakta

Trelleborgarnas omdöme av vårdcentralerna 2021

Siffrorna nedanför står för det samlade helhetsintrycket på respektive vårdcentral. Maxnivån på detta kan bli 100 i betyg. Siffran inom parentes är resultatet från 2020.

1. Vårdcentralen Anderslöv, 86,9 (86,9)

2. Vårdcentralen Fagerängen, 85,5 (85)

3. Kattens läkargrupp, 84,6 (82,9)

4. Valens läkargrupp, 84 (89,3)

5. Vårdcentralen centrumkliniken, 72,2 (68,7)

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons