Här har du Trelleborgs nya makthavare

Så presenterar sig sexklövern med m, c, fp, kd, spi och mp. Nu har de dragit upp riktlinjerna för hur den politiska strukturen ska se ut i Trelleborg de närmaste fyra åren. I denna finns alla partier med, även socialdemokraterna, sverigedemokraterna och skolpartiet.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2006
Sexklövern har presenterat ett förslag på hur den politiska strukturen ska se ut i Trelleborg. "Alla ska med", säger Ulf Bingsgård (m), tvåa från höger. Han flankeras av Roland Hansson (kd), Birger Lindgren (spi), Christina Björklund (fp), Anders Svensson (mp) och Patrik Holmberg (c). BILD: CLAES NYBERG
Sexklövern har presenterat ett förslag på hur den politiska strukturen ska se ut i Trelleborg. "Alla ska med", säger Ulf Bingsgård (m), tvåa från höger. Han flankeras av Roland Hansson (kd), Birger Lindgren (spi), Christina Björklund (fp), Anders Svensson (mp) och Patrik Holmberg (c). BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Men sexklövern har majoritet i samtliga nämnder i och med att ordföranden har utslagsröst.

Socialdemokraterna, som fortfarande är det största partiet, får flest mandat i nämnderna, och sverigedemokraterna får en plats i samtliga nämnder. Parollen är att ingen ska uteslutas.

– Alla ska med och det här är ett bra sätt att få med alla partier. Inget parti får för mycket inflytande men ingen stängs heller ute, säger Ulf Bingsgård (m).

På sexklöverns presskonferens i gamla vattentornet är det Ulf Bingsgård som håller i presentationen. Han har också av sitt eget parti blivit utsedd som kandidat till kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. Något som de övriga partierna i sexklövern ställer sig bakom.

Sexklövern har under de senaste veckorna ägnat sig åt förhandlingar om hur posterna i nämnderna ska fördelas och vilka som bli ordförande och viceordförande i dessa.

Man har också kommit överens om en viss omstrukturering gällande antalet ledamöter.

I de nämnder som sexklövern anser vara de tyngsta, förutom kommunstyrelsen bland annat byggnadsnämnden, skolnämnden och vård- och omsorgsnämnden, kommer det framöver att finnas tolv platser.

Av dessa tar moderaterna två, kristdemokraterna ett, spi ett medan centerpartiet, folkpartiet och miljöpartiet delar på två. Sexklövern låter socialdemokraterna få fem mandat och sverigedemokraterna ett.

Skolnämnden erbjuds ersättarplatser i skolnämnden samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Sexklövern får alltså bara hälften av mandaten, men eftersom ordföranden har utslagsröst vinner sexklövern eventuella voteringar i nämnderna.

Företrädarna för sexklövern säger att de försökt vikta valresultatet så mycket det går, och gett partierna nämndsposter utifrån valresultatet. Men att sexklövern tar hand om hälften av platserna speglar egentligen inte valresultatet eftersom partierna bara fick 23 av 51 mandat i fullmäktige.

– Någon måste sitta på majoriteten. Det är det enda sättet att ro den här ekan i land, säger Ulf Bingsgård, som är medveten om att socialdemokraten med hjälp av sverigedemokraterna kan stjälpa den organisation som sexklövern arbetat fram.

– Vill de obstruera kan de så klart göra det. Men då tänker de mer på sig själva än på vad som är bäst för trelleborgarna, säger han.

När det gäller fördelningen av ordförandeposterna tar moderaterna de flesta och tyngsta, till exempel kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Redan nu är det klart att Inger Hansson blir ordförande i kommunfullmäktige.

Alla partier i sexklövern säger sig vara nöjda med förhandlingarna.

– Det är klart att man alltid vill ha mer, men det har varit ett givande och tagande. Eftersom vi ska samarbeta framöver är det viktigt att alla är på gott humör, säger Patrik Holmberg (c).

Sakfrågorna har inte partierna tagit ställning till än. Nästa vecka ska partierna träffas igen. Den här gången för att diskutera politik. Även där blir det ett givande och tagande, säger företrädarna.

Ett par saker har man dock redan kommit överens om: att tillåta friskoleetableringar och mer alternativa boendeformer i äldreomsorgen.

– Jag tror faktiskt att vi kommer överens i alla frågor, säger kristdemokraten Roland Hansson.

Den 20 november klubbas Trelleborgs nya nämndsstruktur i kommunfullmäktige.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.