Annons

Här grusas det i hopp om ren hamnbassäng

I Smygehamns hamn fylls just nu inre hamnbassängen på med grus, så att nivån kommer upp och det blir fall utåt till yttre hamnen.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2005
De här grova rören ska föra in friskt vatten i inre hamnen i Smygehamn. Bild: Claes Nyberg
De här grova rören ska föra in friskt vatten i inre hamnen i Smygehamn. Bild: Claes NybergFoto: 
Det går åt massor av grus för att ändra bottenprofilen på inre hamnen. Bild: Claes Nyberg
Det går åt massor av grus för att ändra bottenprofilen på inre hamnen. Bild: Claes NybergFoto: 

Även röret som ska föra rent vatten in till Smygehamns hamnbassäng är nu på plats i Smygehamn.

– Rörets om ska föra in friskt vatten i inre hamnen ska grävas ner, så det kommer inte att synas när arbetet är färdigt, säger Mathias Lindsjö, projektledare för arbetena som ska lösa problemen med illaluktande tång i Smygehamns hamn.

Annons

Genom det grova röret ska vatten föras in i inre hamnen, så att det blir en ständig påfyllning med rent vatten från havet.

– Röret ska ha öppningar på tre ställen, berättar Mathias Lindsjö. På två ställen vid östra kajen och på ett ställe längst in hamnbassängen.

Genom öppningarna ska det friska vattnet strömma in i inre hamnen. Men för att det ska kunna föra ut tången måste bottenprofilen ändras så att det blir fall ut i ytterhamnen.

– Det går åt massor av grus för att åstadkomma en förändring av bottnen, säger Peter Lerud på Dykman, som utför bottenarbetena i hamnen åt huvudentreprenören Peab.

Det finns cirka fem miljoner kronor avsatta till årets åtgärder i Smygehamns hamn. När arbetet är klart ska nya bryggor läggas ut som också ska hjälpa till att göra genomströmningen av vatten i inre hamnen bättre.

Om årets åtgärder inte räcker till finns det beredskap att göra ytterligare för att en gång för alla komma till rätta med den illaluktande tången i Smygehamns hamn. Ytterligare fem plus fem miljoner kronor finns med i planeringen för 2007 och 2008 om det behövs ytterligare arbeten.

Lasse Bryggare

SMYGEHAMN
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons