Annons

Har gamla matvanor kvar både i minnet och på matbordet

Han har fiskat sen han var tolv år, och började som yrkesfiskare vid 15. Släkten är fiskare ända tillbaka till 1800-talet. Idag fiskar han till husbehov och röker själv fisken i sin lilla rök på tomten. Favoriten är salt sill.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2009
Foto: 
Kjell Göransson
Kjell GöranssonFoto: 
Kjell Göranssons fiskrök är flitigt använd. Lax, sill och – på den tiden det var tillåtet – även ål, har rökts i det stora plåtskåpet som från början är ett sopskåp.
Kjell Göranssons fiskrök är flitigt använd. Lax, sill och – på den tiden det var tillåtet – även ål, har rökts i det stora plåtskåpet som från början är ett sopskåp.Foto: 
Kjell Göransson.
Kjell Göransson.Foto: 
Foto: 
Strax söder om huset ligger Kjell Göranssons lilla båt och guppar. Den använder han för att lägga nät och dra upp laxöring, sill och skrubbor ur havet.
Strax söder om huset ligger Kjell Göranssons lilla båt och guppar. Den använder han för att lägga nät och dra upp laxöring, sill och skrubbor ur havet.Foto: 

TRELLEBORG. – Ja, det kan jag äta sju dagar i veckan, det är så gott, säger Kjell Göransson och tillägger att nuförtiden är det mest matjessill som gäller för de yngre generationerna.

Och om det tycker han inte. Kjell Göransson har i stället många av de gamla matvanorna kvar, både i minnet och hemma på matbordet. Han berättar hur de gamla när han var yngre brukade röra ihop en sås till fisken av ättika och sirap, en sorts sötsur sås.

Annons

– Och förr i tiden la vi in mängder med salt sill här hemma, de gamle de ville alltid ha en spann hemma över vintern.

Kjell Göransson har att brås på – släkten har varit fiskare sedan sent 1800-tal. Hans farfar startade Malmöhus läns ålfiskeri och andelsförening i Ångkvarnen inne i Trelleborg som senare bytte namn till Trelleborgs skeppshandel. På 60-talet fiskade inte bara Kjell och hans far med båten Carina, utan även tre farbröder och nio kusiner till Kjell. De har bott på Östra Stranden länge, berättar han och pekar österut där hans farmor bodde. En farbror tillverkade fiskebåtar i huset bredvid Kjell Göranssons hus.

Fiskehoddorna där han och fadern hade ålanäten står kvar på tomten. Totalt tusen meter nät hade de då, som skulle läggas ut om våren och sedan dras upp efter sommaren.

Efter att själv ha börjat som yrkesfiskare vid 15 års ålder har fisket sedan följt honom genom livet. Även om han efter lumpen tog arbete på färjan mellan Trelleborg och Tyskland och har jobbat där sedan dess med olika saker, just nu som båtsman, har fisket följt honom hela tiden. Tillsammans med sin far hade han båten Carina i Givlövs läge. De fiskade tillsammans, särskilt när hans far blev äldre och behövde hjälp med verksamheten. Idag har Kjell kvar en båt i hamnen och går ut ibland för att lägga nät.

Kjell Göransson bor i sitt barndomshem på Östra Stranden i Trelleborg, en villa från början av 1940-talet. Hemma hos honom och sambon Susanne Svensson serveras det fisk åtminstone ett par tre gånger i veckan.

Ute i trädgården, i en liten gul stuga finns fiskröken. Den har stått här sedan 70-talet. Egentligen är det ett sopskåp med påsvetsad skorsten och en eldstad under. Här röker Kjell Göransson sill, laxöring och tidigare även ål, med utsikt över havet. Han har lärt sig hantverket av sin far, och har inga exakta anvisningar till den som själv vill prova att röka fisk – för honom sitter handgreppen i ryggmärgen, och likaså med insaltning av sill. Men några tips har han till den som själv vill försöka: Salta in fisken i 10-procentig saltlag och låt den dra i runt tre timmar, sedan kan fisken med fördel få torka i någon timme innan man röker den. Har du en rök med termometer så är 60 grader lagom. Hur lång tid som behövs varierar med fiskens storlek.

– Man får pröva sig fram, är hans bästa råd.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons