Här finns hjälp för lantbrukare i nöd

De ligger lite mitt ute i ingenstans. Samtidigt har de ett centralt och bra läge mitt i en jordbrukstät region. OP Maskiner Syd har hela södra Skåne som sitt upptagningsområde.
Trelleborg • Publicerad 10 september 2013
Stefan Nilsson kollar att traktorhjulet hamnar rätt.
Stefan Nilsson kollar att traktorhjulet hamnar rätt.Foto: Foto: Sara Johari

Skörden har inneburit högtryck hos OP Maskiner i Jordberga. Krånglande motorer, havererade bakaxlar och servicebehov. Mekanikerna som arbetar i den nybyggda delen intill sockerbrukets gamla fordonsverkstad har haft bråda tider.

– Den där är snart klar men sedan står det fler och väntar utanför, säger Jan Ingvarsson och pekar åt en traktor som nyss fått nytt lager i bakaxeln.

Jan Ingvarsson är platschef på OP Maskiner Syd AB i Jordberga. Moderbolaget, OP Maskiner AB, finns i Kristianstad och omkring 2006 startade de filialen i Jordberga.

– Här ligger vi mitt i ett jordbruksdistrikt och vi stör ingen. Samtidigt är det inte så att man bara kör förbi, säger Jan Ingvarsson.

Stora märken

Företaget är återförsäljare för flera stora märken inom lantbruksmaskiner. Men en stor del av verksamheten handlar också om service och reparationer.

– En del servar och reparerar sina maskiner själva. Därför säljer vi även reservdelar över disk. Men mer och mer blir så komplext och datorstyrt att det är svårt, säger Jan Ingvarsson.

På OP Maskiner i Jordberga arbetar tio personer varav sex i verkstaden. Företaget har tre servicebilar som de kör ut till kunderna för att kunna reparera på plats, om det är möjligt.

– Många gånger kan de kanske inte transportera hit sin maskin. Då är det enklare att vi kommer ut, säger Jan Ingvarsson.

Just under skördetiden är det extra viktigt att reparationerna går fort. En stillastående maskin kan kosta mycket för en lantbrukare.

– Det är alltid panik vid denna tid på året, säger Jan Ingvarsson.

Hur försäljningen av nya, och begagnade, maskiner går beror till viss del hur skördarna blir och hur höga spannmålspriserna är.

– Det märks direkt hos oss om det går bra för lantbrukarna, säger Jan Ingvarsson.

LÄS MER:

Artikeln ovan är del av en stor näringslivsspecial om lantbruk som du hittar i tisdagens papperstidning och e-tidning.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.