”Här finns det stor potential”
Stor potential och ganska underutvecklat. Så sammanfattar Pia Jönsson-Rajgård sin syn på Smygehuk som besöksmål idag.
– Jag brukar dra en parallell till andra änden, det vill säga längst upp i norr i Nordkap. Jag menar inte att man ska göra likadant men det visar på den potential som finns på ett sånt här besöksmål, säger hon.
Människor dras till platser som Nordkap och Smygehuk helt enkelt för att de ligger där de gör. I Smygehuk är så klart vattnet, stranden och naturen de stora tillgångarna. Med all personbilstrafik till och från färjorna varje år finns det ett stort flöde av människor precis runt husknuten.
– Man måste jobba med de moderna besökare vi har idag, säger Pia Jönsson-Rajgård.
Den moderna besökaren efterfrågar aktiviteter, vill lära sig något, ta med sig något hem, uppskattar komfort och tillgänglighet och är beredd att betala för att uppleva saker.
Hur ska då kommunen komma vidare med att utveckla Smygehuk?
– Genom att plocka fram något realistiskt som har en bärighet och hitta någon som vill jobba med det. Detta är inte bara en kommunal angelägenhet. Man måste leta reda på privata aktörer som kan driva det. Det kan inte bara stanna på politikernas bord, säger Pia Jönsson-Rajgård.
Projektet kan inledningsvis finansieras genom till exempel Leader- eller landsbygdsutvecklingsprogram.
– Det skulle man kunna utnyttja för att komma igång.
Ales stenar är ett av de största besöksmålen i Skåne med omkring 750 000 besökare per år. Pia Jönsson-Rajgård ser samma potential i Smygehuk.
– Man måste hävda varumärket och jobba med det. Jag ser inte att någon gör det.
Region Skåne har med sina bolag Tourism in Skåne, Event in Skåne och Invest in Skåne möjlighet att stötta olika utvecklingsprojekt, även inom besöksnäringen.
– Vi har hur mycket kompetens som helst men någon måste räcka ut handen och säga att vi vill jobba med detta, säger Pia Jönsson-Rajgård.