”Har du glömt att vi finns?”

Ungdomsrådet i Trelleborg känner inte att de har något inflytande. Och kontakten med politikerna är dålig. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) har till exempel aldrig besökt ungdomsrådet. Trots att han varit inbjuden. TA ordnade därför ett möte mellan ungdomsrådet och kommunalrådet för att prata om ungas inflytande i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2011
Ulf Bingsgård, Tara Salim och Cecilia Lundh har mycket att prata om.
Ulf Bingsgård, Tara Salim och Cecilia Lundh har mycket att prata om.Foto: Tom Walll

Ungdomsrådets ordförande Cecilia Lundh och sekreterare Tara Salim slår sig ned i varsin fåtölj. De befinner sig på kommunalrådet Ulf Bingsgårds (M) kontor på Rådhuset. Stämningen är lite spänd. Förra veckan fick Cecilia Lundh och Tara Salim reda på att kommunen skulle satsa på att bli Årets ungdomskommun 2011. Och att Ulf Bingsgård i samband med det planerar att skapa ett särskilt ungdomsparlament med en egen budget att förfoga över.

Det skapade oro i ungdomsrådet. Vad menade Ulf Bingsgård egentligen? Ska inte ungdomsrådet vara kvar? Och varför ser man inte till att det som redan finns fungerar istället för att satsa på något nytt.

TS (Tara Salim): Har du glömt att vi finns?

UB (Ulf Bingsgård): Nej men i och med att vi skickat in en ansökan om att bli Årets ungdomskommun tidigare har vi sett att inflytande är en viktig del. Det var just inflytandefrågor vi inte var bra på. Jag satt själv i Barn- och ungdomsberedningen till för ungefär tio år sedan. Det har inte hänt mycket sedan dess.

Tanken med ett ungdomsparlament är enligt Ulf Bingsgård att kommunfullmäktige ska ha ansvaret, att fullmäktiges ordförande blir ordförande även här och att samtliga politiska partier i fullmäktige ska finnas representerade. Förändringen ska ses som en utveckling av det nuvarande ungdomsrådet.

UB: Tanken är att ungdomarna sitter kvar men de ska kanske bli fler för att alla ungdomar i Trelleborg ska känna att de är representerade. Men politikerna blir nya.

Hur har då ungdomarnas inflytande sett ut under senare år?

CL (Cecilia Lundh): Jag har suttit i ungdomsrådet i sex år. Jag tror att vi blivit tillfrågade om något ni politiker bestämt en enda gång. Ta till exempel skolmaten. Det är något som verkligen berör oss men då frågade ni inte.

UB: Det är nog så att det saknas vägar för det. Där kan man säga att det saknas bra sätt att jobba med ungdomsinflytande på.

CL: Planerar ni att samarbeta bättre med oss?

UB: Det har ändå suttit fem politiker i ungdomsrådet för att göra just det och ändå fungerar det inte.

Varför fungerar inte kommunikationen mellan unga och politiker?

UB: Det är en bra fråga. Där finns uppenbarligen ett glapp.

Det visar sig att Ulf Bingsgård själv aldrig besökt ungdomsrådets möten. Trots att han varit inbjuden.

UB: Normalt har jag blivit inbjuden en gång om året men inte 2010.

CL: Men det känns inte som att vi ska behöva bjuda in dig för att du ska komma. Och vi har ju bjudit in dig varje år men du kommer inte ändå.

UB: Jag har en full kalender och om ni vill träffa mig är det minsta ni kan göra att bjuda in mig.

Faktum kvarstår: Ulf Bingsgård har aldrig själv tagit initiativet till att träffa ungdomarna som sitter i den församling som idag är arenan för ungas inflytande.

Hur kan då Trelleborg bli en bättre ungdomskommun? Ulf Bingsgård betonar det arbete som lagts ner de senaste åren på Navigatorcentrum och Stiftelsen Ung Framtid. Och kommunen genomför nu också en undersökning bland de unga, lokal uppföljning av ungdomspolitiken (Lupp). Det arbetet ska fortsätta men Ulf Bingsgård ser också en förbättring i att bilda ett ungdomsparlament som organisatoriskt kommer närmare kommunfullmäktige.

UB: Det blir ett tydligare arbete under kommunfullmäktige och vi kan ta fram ett ungdomspolitiskt program. Det finns till exempel idag inget dokument för vad ungdomsrådet ska göra.

TS: Det här handlar inte bara om kommunen utan ungdomarna måste komma in med förslag själva. Man kan inte bara sitta och klaga. Det kommunen kan göra är att lyssna på oss, ta emot förslag och om det inte går att genomföra förklara varför. Det behövs en bra kommunikation och ett bra samarbete.

Cecilia Lundh, Tara Salim och Ulf Bingsgård är överens om värdet av att utses till Årets ungdomskommun. Det skulle sätta ett bredare fokus på unga frågor lokalt, locka ungdomar att komma med fler förslag och öka deras självförtroende när och om det visar sig att det går att påverka.

CL : Det kan så klart göra det bättre men vi måste kämpa för folk vet inte att vi finns.

TS: De flesta lärare och elever vet inte vad ungdomsrådet är.

UB: Det var exakt samma fråga som vi diskuterade när jag satt i Barn- och ungdomsberedningen.

Återstår att se om både ungdomar och politiker kan lyckas bättre framöver med att förankra och förklara för övriga trelleborgare hur ungas inflytande fungerar Cecilia Lundh och Tara Salim har fått svar på de flesta av sina frågor och är lugnade för stunden när det gäller ungdomsrådets framtid. Ulf Bingsgård har en fråga kvar.

UB: När är ert nästa möte så att jag kan komma?

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.