Annons

Här är flaggvakten som mitt i gatan står

Ett enformigt jobb med få sociala möten men med stora chanser att resa och se sig om i Sverige. "Som ett rallarliv", säger vägvakten Johannes Johansson.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2008
Stopp.... ..här får ingen passera. I tre dagar har Johannes Johansson sett till att inga bilister har kört in på vägen som fått ny asfalt. Bild: Tomas Nyberg
Stopp.... ..här får ingen passera. I tre dagar har Johannes Johansson sett till att inga bilister har kört in på vägen som fått ny asfalt. Bild: Tomas NybergFoto: 

Eftermiddagssolen skiner över slätten från en blå himmel med små luftiga vita moln.

Men det märker inte Johannes Johansson som står på sin plats i skuggan, bakom en rad röd-gula förbudsskyltar.

Annons

Han jobbar som väg- och flaggvakt på ett företag som är stationerat i Örebro.

De senaste dagarna har han hyrts ut till NCC som just nu håller på med beläggningsarbeten på flera mindre vägar i Skåne. För Johannes Johanssons del har det inneburit tre dagar vid ett vägskäl i Klagstorp.

- Min uppgift här är att informera de bilister som har frågor om varför vägen är avstängd.

De allra flesta undrar inte, utan följer snällt skyltarna mot den alternativa vägen. Men då och då dyker det upp en irriterad bilförare.

- Man förstår ju att de blir arga om de alltid kört den här vägen till sitt jobb men plötsligt stoppas en dag.

Johannes Johansson bor i vanligtvis i Göteborg där han pluggar till präst. Karriären som väg- och flaggvakt är bara några veckor gammal och inte något han tänker fortsätta med efter sommaren.

- Jag skulle inte vilja jobba med det här på heltid, som de, säger han och nickar åt arbetslaget som asfalterar några hundra meter bort.

Något av de värsta han hunnit uppleva är ett vägarbete på bron ut till Orust.

- Det blåste stormvindar och det var nästan så att vi inte kunde stå still på våra platser. Samtidigt skulle vi kommunicera via radion och flaggorna.

Trots allt trivs han bra.

Annons

- Man får resa mycket och se nya platser. Jag sover i min bil också, så det blir lite rallarliv över det hela.

Och det kunde varit värre:

- När jag jobbar åt Skanska måste jag ha på mig en ful hjälm, även om det enda som kan skada mig är en fågellort.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons