Annons

Här är det självklart att rösta

Den som är intresserad av EU får lära sig om det på egen hand. Skolan ger inte mycket information. Så tycker förstagångsväljare TA träffat.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009
Alla vi ska rösta, försäkrar Armin Dulović (t v) som sitter tillsammans med kompisarna Redon Berisha, Adham El-Molla, Ibrahim Halil och Erol Amidi utanför matsalen på Söderslättsgymnasiet. Foto: Malin PalmFoto: 

Redon Berisha och kompisen Erol Amidi kommer båda att rösta i valet till Europaparlamentet.

– Jaja, det är klart. Det är viktigt att man är med och påverkar, säger Redon Berisha.

Annons

Han kommer nog att lägga sin röst på Piratpartiet, Erol Amidi också. Skivbolagen får anpassa sig istället för att man ska förbjuda nedladdning av musik, menar de båda kompisarna. Båda tror att Europaparlamentet är ett bra ställe för den här sortens diskussioner.

Redon Berisha och Erol Amidi sitter tillsammans med andra kompisar runt en bord utanför matsalen på Söderslättsgymnasiet. Just den här dagen har lärarna Johan van der Levin och Ronnie Greko bjudit in politiska partier för att låta dem prata om valet. Här finns representanter från de flesta svenska partier som redan sitter i parlamentet. Någon suckar över att det fortfarande är många som inte vet så mycket om parlamentet.

Men bland de elever som TA pratar med säger alla att de kommer att rösta. De flesta tycker samtidigt att skolan borde lära ut mer om EU.

– Jag har bestämt mig för att rösta för länge sen, säger Sussane Fakhro som passerar förbi på väg mot matsalen.

Erica Tomaszewski går sista året på skolan och representerar under dagen Moderata ungdomsförbundet MUF. Hon delar ut valmaterial för Moderaterna tillsammans med Dag Håkansson som gick ut från Söderslättsgymnasiet förra året.

– Visst är det ett viktigt val. Man får visa vad man vill och tycker, säger Erica Tomaszewski.

– EU kan bestämma över regler för färjorna till exempel. Det spelar roll för Trelleborg, fyller Dan Håkansson i.

Emily Petersen och Amela Suta läser samhällsprogrammet och håller på med ett arbete om EU. De tycker att det har bra koll på vad valet handlar om. Men allmänt menar de att undervisningen om EU är dålig. Man måste själv från början ha ett intresse att lära sig, menar de.

– EU påverkar oss i Sverige. Jag tycker EU är ganska bra. Det är lite alla för alla, alla för en, säger Amela Suta.

– Men allmänt sett är informationen skitdålig, fyller Emily Petersen i.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons