Här är det bullrigast i Trelleborg

Nu ska det bli tystare i trelleborgarnas sovrum. Bullernivåer på över 65 decibel i genomsnitt kan snart vara ett minne blott.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2010
Foto: 

Miljönämnden kommer inom kort att kräva åtgärder mot trafikbullret som på flera ställen är långt över riktlinjerna. Nämnden har med hjälp av undersökningar från Trafikverket och tekniska förvaltningen identifierat ett 30-tal platser i Trelleborgs tätort och nästan lika många på landsbygden som är hårt bullerutsatta.

Det är dessa ställen som miljönämnden nu riktar in sig på.

– Vi måste prioritera de ställen är där bullret är värst, där det ligger över 65 decibel, säger Britt-Marie Paulik, miljöchef i Trelleborgs kommun.

Miljönämnden kommer att kräva åtgärder från Trafikverket och tekniska nämnden för att få ner bullret till acceptabla nivåer. Hur är upp till dem själva att bestämma.

– För några år sedan satte man in nya fönster i fastigheter som stördes av färjetrafiken. Det är en lösning, liksom bullerplank. På lång sikt handlar det om infrastrukturfrågor, hur mycket trafik man ska dra in genom tätorterna, säger Görgen Holmdahl (SPI), ordförande i miljönämnden.

De ställen som är mest utsatta för buller är i regel kring genomfartslederna i Trelleborg, framförallt Hedvägen och väg 9. På landsbygden handlar det om vissa ställen på väg 9, framförallt vid Simremarken, Böste och Smygehamn, samt längs 108:an vid Haglösa. Även på vissa ställen där 101:an drar in genom Anderslöv är bullerproblemen stora.

Miljönämnden tror inte det blir något problem att få Trafikverket och tekniska nämnden att genomföra åtgärderna, som är viktiga för människors välbefinnande.

– Buller kan ge upphov till både fysisk och psykisk ohälsa, säger Görgen Holmdahl.

Efter att åtgärder utförts på ställen där bullret överstiger 65 decibel är tanken att även platser med bullernivåer över 55 decibel ska ses över. Det är vid 55 decibel som miljöbalken drar gränsen för vad som anses vara en olägenhet för människors hälsa.

INTERNAL INTERNAL
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.