Annons

Hans jobb garanterar påskfriden

Under påsken smäller svenskarna i sig 2 000 ton ägg. Några av dem som gör frosseriet möjligt är Magnus Schyllerts 16 000 höns. ”Jag levererar 100 000 ägg i veckan”, säger han.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2012
Magnus Schyllert driver tillsammans med sin bror ett hönseri i Östra Värlinge. ”En del säljer jag direkt till privatpersoner. Då brukar bruna ägg vara populärare än vita”, säger han.
Magnus Schyllert driver tillsammans med sin bror ett hönseri i Östra Värlinge. ”En del säljer jag direkt till privatpersoner. Då brukar bruna ägg vara populärare än vita”, säger han.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

I hönseriet på gården i Östra Värlinge står ägg prydligt packade i kartonger. Från en stängd dörr hörs ett lågt men intensivt kacklande. Ljud som kommer från Magnus Schyllerts månghövdade hönsbesättning.

– Jag har kontrakt med Svenska lantägg så de var här och hämtade ägg igår. Jag säljer också en del till privatpersoner. Särskilt inför påsken. Annars är det midsommar och jul som är stora ägghelger, säger Magnus Schyllert.

Annons

Under ett år lämnar 300 ton ägg hans hönseri. Magnus Schyllert får betalt per styck, med avdrag för ägg som har skadats.

– Äggkonsumtionen har gått upp de senaste åren. Men vi producenter har nog inte märkt av det så mycket. Vi levererar ju samma mängd till uppköparen, säger han.

Äggen som hönsen värper skickas från burarna till packningsmaskinen via transportband.

För att hönsen ska värpa i så jämn takt och så mycket som möjligt matas de med vete, ett särskilt foder och kalk. Hela matningsproceduren sker mekaniskt och går att följa elektroniskt.

– Varje morgon tittar jag på en utskrift som visar hur mycket hönsen har ätit. Då kan jag kolla så att allt är i sin ordning. Höns är känsliga. Får de mat eller vatten vid fel tid värper de sämre, säger Magnus Schyllert.

Äter du ägg?

– Jadå. Fast jag såg någon siffra på hur många ägg varje svensk äter. Den var ganska hög. Så jag tror att jag äter färre ägg än genomsnittet, säger Magnus Schyllert.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons