Hans jobb garanterar påskfriden
I hönseriet på gården i Östra Värlinge står ägg prydligt packade i kartonger. Från en stängd dörr hörs ett lågt men intensivt kacklande. Ljud som kommer från Magnus Schyllerts månghövdade hönsbesättning.
– Jag har kontrakt med Svenska lantägg så de var här och hämtade ägg igår. Jag säljer också en del till privatpersoner. Särskilt inför påsken. Annars är det midsommar och jul som är stora ägghelger, säger Magnus Schyllert.
Under ett år lämnar 300 ton ägg hans hönseri. Magnus Schyllert får betalt per styck, med avdrag för ägg som har skadats.
– Äggkonsumtionen har gått upp de senaste åren. Men vi producenter har nog inte märkt av det så mycket. Vi levererar ju samma mängd till uppköparen, säger han.
Äggen som hönsen värper skickas från burarna till packningsmaskinen via transportband.
För att hönsen ska värpa i så jämn takt och så mycket som möjligt matas de med vete, ett särskilt foder och kalk. Hela matningsproceduren sker mekaniskt och går att följa elektroniskt.
– Varje morgon tittar jag på en utskrift som visar hur mycket hönsen har ätit. Då kan jag kolla så att allt är i sin ordning. Höns är känsliga. Får de mat eller vatten vid fel tid värper de sämre, säger Magnus Schyllert.
Äter du ägg?
– Jadå. Fast jag såg någon siffra på hur många ägg varje svensk äter. Den var ganska hög. Så jag tror att jag äter färre ägg än genomsnittet, säger Magnus Schyllert.