Annons

Hans: "Jag säger aldrig syster"

När Hans Hellman började sin yrkesbana inom sjukvården 1973 fick han klä om i en städskrubb. Sedan fick han dela omklädningsrum med kvinnorna innan det tillslut även infördes omklädningsrum för manlig personal.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010

TRELLEBORG. Att sjuksköterska är ett feminint ord stör inte Hans Hellman. När han för 37 år sedan började arbeta som biträde på långvården var de manliga kollegorna få men nu är de betydligt fler.

– Det heter sjuksköterska. Då vet alla vad jag är. Däremot säger jag aldrig "syster", säger Hans men tillägger att det ofta inom Trelleborgs lasarett räcker med att presentera sig som just "Hans".

Annons

Då vet de flesta att det är anestesi-, eller narkossjuksköterskan, som de har i luren. Som anestesisjuksköterska ser han till att patienter sover och är smärtfria under operationerna. Just narkosen gör många nervösa.

– Då måste jag se till att de blir så lugna som möjligt. En rädd patient märks ju på anestesin, säger Hans som tycker att en bra sjuksköterska snabbt ska kunna etablera en bra kontakt med varje patient.

Genom åren har yrket övergått till att bli allt mer tekniskt med många apparater till hjälp men Hans menar att hans egna händer trots allt är viktiga.

– Man mäter ju puls och blodtryck men man måste också kunna titta och känna på patienten för att se hur han eller hon mår, säger han.

1985 blev Hans färdig med sin specialistutbildning efter att först ha börjat som biträde på långvården, därefter utbilda sig till undersköterska och sedan studera vidare till sjuksköterska.

– Jag har jobbat nästan hela yrket på anestesin, säger han och berättar att Trelleborgs lasarett tidigare hade "riktig" akutsjukvård där han fick söva patienter vid allt ifrån trafikolyckor till kejsarsnitt.

Idag är alla operationer planerade ingrepp. Rör det sig om stora saker som byten av knä eller höftleder träffar han två-tre patienter om dagen. Är det mindre ingrepp kan det bli upp till sju patienter per dag.

– Vi är kända på Trelleborgs lasarett för vår höga effektivitet. Och vi har ett högt tempo, säger han.

Inriktningen mot anestesi valde han eftersom han både gillar spänningen i akutsjukvård och att det innebär en hel del arbete med tekniska apparater.

– Det är nog den sjuksköterskeinriktning som drar mest killar, konstaterar han.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons