Annons

Hanna ska spela tuba för Kungen

På måndag börjar allvaret för tubspelaren Hanna Wiberg,19. Då tar hon plats i Arméns musikkår på P10 i Strängnäs. Där väntar såväl uppträdanden på Stockholms konserthus som en spelning på Kungens födelsedag. Samt mycket, mycket annnat.
Trelleborg • Publicerad 4 januari 2002

- Det har varit dröm för mig att vara med i just den här musikkåren. Det har alltid varit en njutning att se dem spela vid högvakten på Kungliga slottet, när jag har varit i Stockholm, berättar hon.

Annons

Det är en njutning för henne att lyssna på marschmusik och olika kompositioner som framförs av musikkårer runt om i landet.

- Tidigare höll jag på med golf och gammeldans, men nu blir det mest musiken som upptar all min tid. Jag har haft fullt upp med spelningar för musikkårerna, senast på Söderslätts musikkårs nyårskonsert, säger hon.

BILD: TOMAS NYBERG

Vad som väntar i arméns orkester vet hon inte i detalj. Hon har informerats att det blir flera framföranden i Stockholm. Första konserterna blir i slutet av april. Det blir en spelning på Stockholms konserthus och därefter ett framförande på Kungens födelsedag, sannolikt på Slottet.

- Troligen blir det även en utlandsresa någon gång under de tio månaderna som jag ska höra lumpen. Tidigare värnpliktiga i Arméns musikkår har spelat i Tyskland och på andra platser i Europa. Dem som gjorde lumpen i orkestern för fem år sedan gjorde ett framträdande i USA, säger hon.

Tuba har hon spelat i tio år. Åtta år var hon när hon tog de första lektionerna på Kommunala musikskolan i Trelleborg. Under många år har hon haft Michael Nordberg som lärare.

- Att få börja i Arméns musikkår känns spännande, lite nervöst och roligt. Aldrig kunde jag tro att jag skulle bli antagen. Jag blev glatt överraskad när jag fick besked om att jag hade fått en plats i kåren strax efter det att jag hade provspelat i Malmö Brandkårs orkesters i Malmö.

Det går inte att ta miste på hennes entusiasm och förväntan inför värnplikt.

- Det här ska verkligen bli roligt!

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons