Handlarna satte stopp för bilfritt

Förslaget att införa avgifter på samtliga parkeringsplatser för att minska trafiken i centrum gillades inte av handlarna.
Trelleborg • Publicerad 12 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG.Att trelleborgarna ofta tar bilen korta sträckor inne i centrum är inget som bekymrar handlarna. När kommunstyrelsen skickade ut en trafikstrategi på remiss lät inte svaren vänta på sig.

Bakgrunden till strategin är att trelleborgarna är bland de sämsta på att gå eller cykla korta sträckor i Skåne. Kommunstyrelsen föreslog en rad åtgärder för att ändra folks attityder och få fler att ställa bilen hemma. En av dessa var att göra det dyrare att parkera i centrum.

– Idag är problemet att många kör runt, runt och letar efter den billigaste parkeringen. Vi vill att fler ska promenera. Om man inte ska bära tungt så kan man väl gå en liten bit? säger Mats Åstrand, projektledare för trafikstrategin.

Strategin gick ut på remiss, bland annat till många företagarföreningar. De flesta av dessa ville absolut inte se dyrare parkering. Man ansåg det mycket viktigare att underlätta för centrumhandelns kunder att lätt kunna handla.

Från Trelleborgs handelsklubb hördes en av många kritiska röster.

– I Trelleborg finns avgiftsfria parkeringar, vilket är unikt för ett centrum. Det gör ju att det blir lättare att handla. Vi vill ha så många parkeringsplatser som möjligt, för att folk inte ska ta bilen till Malmö istället, säger Anna Ramsby, vice ordförande i Trelleborgs handelsklubb.

Men hon kan samtidigt se fördelar med ett centrum utan trafik:

– Det är klart att det skulle vara trevligt. Men det är viktigt att inte förlora kunder.

Remissvaren gav effekt. Strategin skickades ut i oktober förra året. Efter att svaren kommit in föreslog projektgruppen att istället för avgifter på samtliga parkeringar skulle tidsbegränsad parkering med p-skiva införas. Även detta ogillades. När strategin skrevs klar i januari i år blev formuleringen istället: ”I själva centrum ska parkeringsplatserna ordnas på ett sådant sätt att biltrafiken minskar.” Frågan om avgifter på parkeringar lämnades över till tekniska nämnden.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.