Handlare i Trelleborg ska bli mer kompetenta

Ett 70-tal verksamheter i Trelleborg, de flesta butiker, är med i en ansökan om bidrag på cirka fem miljoner kronor från EU. Pengarna ska användas till att höja de anställdas kompetens.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2011
Nu hoppas handlarna i Trelleborg höja sin kompetens genom bidrag från EU.
Nu hoppas handlarna i Trelleborg höja sin kompetens genom bidrag från EU.Foto: Claes Nyberg

– Syftet är att hjälpa centrumhandeln i Trelleborg att behålla sin lönsamhet, så att jobben finns kvar, säger Jan Söderholm, konsult som skrivit ansökan till EU tillsammans med Per Karlsson från Valen och Anna Ramsby från Citysamverkan.

Jan Söderholm menar att hoten mot centrumhandeln i Trelleborg blir fler.

– Det är ju bland annat det planerade nya stora köpcentrumet Emporia vid Hyllie och nya Mobilia, säger han.

För att möta hoten ska alltså handlarna i Trelleborg bli bättre på sitt jobb.

– Om vi får bidraget från EU så planerar vi dels övergripande insatser, dels att de enskilda handlarna kan söka pengar för att genomföra något de tror på, säger Jan Söderholm, som har stor erfarenhet av liknande projekt tidigare.

Till exempel på Burlöv center. Där fick de anställda i klädbutikerna följa med till Copenhagen fashion week och komma in bakom kulisserna och lära sig mer om branschen.

Dessutom fick de anställda i en del butiker på Burlöv center bli stylade för att passa in med butikens koncept.

– Det var såklart frivilligt. Men många tyckte det var kul att få en ny frisyr och make-up.

Miljö och tillgänglighet är frågor som man ska ta upp.

– Och sedan menar jag att det är viktigt att om man inte har en vara så hänvisar man till en annan lokal butik och inte till att man får åka till Malmö och handla.

Jan Söderholm menar också att man i Trelleborg har planer på att satsa på butikschefernas utveckling om bidraget beviljas.

– Butikscheferna är trendsättare. Som de gör så gör också personalen.

Bidragsansökan från Trelleborg är en del i en större ansökan från Söderslättsakademin, ett samarbete mellan Trelleborg, Vellinge och Skurup.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.