Handläggning av gode män kräver mer personal

Antalet ärenden på överförmyndarexpeditionen i Trelleborg har ökat markant sedan ensamkommande flyktingbarn började komma till kommunen vid årsskiftet 2009-2010. En personalförstärkning behövs, anser länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2010

Länsstyrelsen har inspekterat verksamheten och kommit fram till att två fast anställda utredningssekreterare är en rimlig bemanning för att hinna med handläggningen.

Överförmyndarexpeditionen har idag två anställda, men enbart Eva Strandberg har en fast tjänst. Till länsstyrelsen säger hon att hennes arbetssituation förbättrats väldigt mycket sedan ytterligare en person anställdes i maj i år. Den tjänsten sträcker sig till sista december i år och Eva Strandbergs förhoppning är att den tjänsten blir permanent.

Utredningssekreterarna handlägger godmanskap för barn utan föräldrar eller personer som är sjuka, funktionshindrade eller på andra sätt inte bedöms kunna försvara sina egna intressen.

Ärenden om ensamkommande flyktingbarn är tidskrävande och ställer höga krav på förvaltningen, bedömer Eva Strandberg. I maj-juni i år hade Överförmyndarnämnden 450 ärenden.

Av dem var 341 godmanskap (varav 36 ensamkommande barn), medan 50 ärenden rörde förvaltarskap och 59 förmynderskap. Under 2008 var antalet ärenden cirka 350 stycken.

Omsättningen på ärenden med ensamkommande flyktingbarn blir stor i och med att de vistas en kort tid i Trelleborg, i väntan på en anvisningskommun.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.