Annons

Handläggare har svårt att hinna med

Personal som handlägger familjehemsplaceringar har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter. Följden blir ett sämre stöd till familjehemmen och färre samtal med de placerade barnen.
Trelleborg • Publicerad 31 december 2013

Bristerna har kommit fram när revisorerna granskat socialnämndens arbete med familjehemmen. Återkommande i rapporten är att personalen upplever hög arbetsbelastning. Stefan Lidberg, avdelningschef för individ- och familjeomsorg (ifo), bekräftar bilden av en personalstyrka som har svårt att hinna med.

– Så ser det faktiskt ut. Vi har ett stort inflöde, antalet placerade barn har mer än fördubblats de senaste fem åren. Det ger så klart en ökad arbetsbelastning och det måste vi hantera på något sätt, säger Stefan Lidberg som dock menar att problemet är det samma i hela ifo-verksamheten.

Annons

– Vi diskuterar ständigt hur vi ska fördela resurserna på bästa sätt, men samtidigt är det politikerna som lägger den ekonomiska nivån på det arbete vi ska utföra, säger han.

I rapporten skriver revisorerna att socialnämnden i huvudsak ser till att barnen och ungdomarna får god vård i familjehemmen, men samtidigt är man kritisk till en del saker. Ett exempel är att man i våras och somras inte gjorde nya bedömningar, så kallade övervägningar, av familjehemsplaceringarna var sjätte månad som man ska enligt lag. Enligt Stefan Lidberg berodde eftersläpningen på ett par sjukskrivningar, men nu ska man åter vara i fas.

En annan kritik är att socialnämnden haft svårt att följa Socialstyrelsens rekommendation om dokumenterade samtal med de familjehemsplacerade barnen minst fyra gånger per år. Dessutom har man haft svårt att erbjuda individuell handledning åt familjehemmen.

Stefan Lidberg säger att avdelningen den senaste tiden har gjort en del förändringar i organisationen som man hoppas ska bära frukt.

– Vi är inne i ett utvecklingsarbete och känner att vi är på rätt väg, säger han.

Sanna Wahanta
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons