Annons

Händelserikt år för sjöräddningen i Trelleborg

Inte mindre än tjugotre gånger fick sjöräddningssällskapet i Trelleborg rycka ut förra året för att hjälpa stora och mindre båtar i nöd. Det framgår av en sammanställning som sällskapet nyligen gjort.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2004

Ett av larmen gällde en fritidsbåt som tog in vatten efter en grundstötning. När Rescue Lovisa Åstrand nådde fram till haveristen låg båtens akter redan under vatten. Genom ett bra samarbete med marinen lyckades man länsa fritidsbåten, laga läckan provisoriskt och bogsera båten till Smygehamn. Under våren genomfördes också en stor övning med enheter från Sjöräddningssällskapet, Marinen, Kustbevakningen, Sjöfartverket, samt TT-Lines MS Nils Dacke som hade rollen som haverist. Den stora nyheten under 2003 var ett sjukvårdsprojekt, SITS, i samarbete med Region Skåne. SITS står för sjukvårdsinsats till sjöss och innebär att flera av Trelleborgs ambulansbesättningar utbildades och fick utrustning för uppdrag till havs. I juni följde en SITS-styrka för första gången med på ett räddningsuppdrag. En besättningsman på ett ryskt handelsfartyg misstänktes ha fått en stroke och kunde med SITS-styrkans hjälp få ambulansvård redan på väg till land. SSRS (Sjöräddningssällskapet) är en ideell förening helt utan bidrag från staten. Verksamheten drivs genom bidrag från Sjöräddningssällskapets medlemmar, stödföreningar och donatorer. Cirka tusen frivilliga besättningsmän bemannar fler än hundra fartyg på drygt femtio stationer runt om i landet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons