Annons

Handeln ska bli mer rättvis

Att kaffet i kommunhuset är fairtrade-märkt är inte tillräckligt. Agenda 21 hoppas att rättviseprodukterna ska bli fler både i kommunens verksamhet och bland butikernas sortiment.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2011

Agenda 21 vill att Trelleborgs kommun ska bli en fairtrade city. Tillsammans med Lenita Silvhed från Trelleborgs företagarförening och Britta Brinck från nätverket Viqtoria ordnar Agenda 21-samordnarna Anitha Ljung och Maria Adolfsson därför nu en informationsträff för andra företagare.

– Meningen är att vi ska få upp intresset och kunskapen om fairtrade. Steg ett är att engagera företagarna. De måste erbjuda bra produkter, säger Britta Brinck.

Annons

På mötet på torsdag kommer en representant från Lund att berätta hur det gick till när Lund fick sin diplomering. Jane Wikström, som tidigare fått kommunens miljöpris Tångräkan, finns på plats för att berätta om sin tillverkning av ekologiska kläder.

Om ett år hoppas de fyra kvinnorna som är drivande i frågan att kommunen ska vara en fairtrade city. Men då krävs inte bara företagarnas engagemang utan också konsumenternas och kommunens. Britta Brinck påpekar att politikerna måste ta ställning. Att få med konsumenterna i rättvisetänket är inget problem tror Lenita Silvhed.

– Bara vi berättar varför man ska handla fairtrade tror jag att vi kommer få med trelleborgarna, säger hon.

Steg två, när en styrgrupp har utsetts och utbildats, blir att involvera kommuninvånarna. Förmodligen blir det genom en mässa i oktober, då olika fairtrade-produkter visas upp.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons