Annons

"Handeln är seriösare i dag"

Trelleborg • Publicerad 14 december 2004

Trelleborg

Julen är högsäsong för blomsterhandeln i Sverige. Totalt säljs cirka nio miljoner julstjärnor och lika många hyacinter i landet varje år.

Annons

För många jordbrukare innebär julen en möjlighet till extrainkomster genom försäljning av ädelgranar och grankvistar till julkransar.

Det finns ingen samlad statistik på blomsterhandelns totala omsättningen i december, men växtleverantören Mäster Grön, som förser nästan 40 procent av detaljhandeln med krukväxter årligen, kan ge en fingervisning.

– Mellan första advent och julhelgen får vi in 12–13 procent av vår årsomsättning. Då räknar jag både svenska och importerade växter, säger företagets vd Bengt Söderlind.

Julkransarna står för en ganska liten del av företagets omsättning.

Bengt Söderlind bekräftar att många i branschen tar in extrafolk för att klara av julruschen, precis som under sommarhalvåret. Men att det skulle finnas ett utbrett utnyttjande av underbetald arbetskraft tror han inte.

– Det finns säkert en och annan som inte sköter sig, men inte som vi hört talas om. Jag har en känsla av att problemet med illegal arbetskraft snarare minskat sedan vi fick in de nya EU-länderna, att fler är seriösa i dag, säger han, och han får medhåll av branschorganisationen GRO – Gröna näringens riksorganisation:

– Visst kan det finnas enstaka problem, men inte så stort att vi agerat från förbundets sida, säger Christer Vollström på GRO.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons