Han vill uppleva för att förstå

– Man behöver inte vara stark eller duktig för att göra en sådan här resa. Det som det hänger på är att man kan koncentrera sig när det behövs.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2011
Första Klockan 7-föreläsningen i år, med äventyraren Mikael Strandberg, var populär. Alla 70 biljetterna gick åt.
Första Klockan 7-föreläsningen i år, med äventyraren Mikael Strandberg, var populär. Alla 70 biljetterna gick åt.Foto: Fanny Johansson

Det säger Mikael Strandberg, äventyraren från Dalarna som rest genom Sibirien, levt med massajerna och gjort en rad andra upptäcktsresor. På måndagskvällen inledde han vårens Klockan 7-föreläsningar på biblioteket i Trelleborg.

Första äventyret gav sig Mikael Strandberg ut på när han var 16 år.

– Jag hade börjat fundera på meningen med livet och tänkte att om man tar i med krafttag kanske man förstår. Så jag cyklade från Sydamerikas södra spets till Nordamerikas norra spets. Men det var ändå mycket som jag inte förstod, säger han.

Det senaste äventyret är en resa i Sibirien. Han berättar med mycket humor om mötet med en björn, bristen på mat, hällregnet som varade hela första månaden och förberedelserna.

– Bästa sättet att göra sig redo är att lägga på sig fett. Jag drack olivolja sex gånger om dagen och gick upp 24 kilo på ett halvår.

Peter Zupanovic
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.