Annons

Han vill släppa fram de yngre

Lasse Lagerholm växte upp i ett arbetarhem i Stockholm. Som tonåring var Ssu:are. Nu står han sist bland sexton namn på folkpartiets lista inför kommunvalet.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2006
Bild:Tomas NybergFoto: 
060517 Lasse Lagerholm Bild:Tomas NybergFoto: 

Trelleborgare har han varit i fyra år. Innan dess bodde Lasse Lagerholm i Hässleholm där han var aktiv folkpartist. Några år i början på 90-talet var han ordförande i fp:s lokalavdelning där.

– När jag och min fru sedan kom till Trelleborg 2002 så gick vi in i folkpartiet här.

Annons

– Min fru är fortfarande aktiv men nu har jag backat, släppt fram andra, säger han när vi träffas i hans och fruns bostad på Västergatan i Trelleborg. Ett vitt litet hus med en välansad trädgård.

Jag är 70 år och tycker att det finns yngre förmågor som ska fram. Jag vet att folk kan bli sura när de blir nerpetade men mig gör det inte ett dugg att stå sist på listan.

Han har ändå ett visst politiskt engagemang kvar: som ordinarie ledamot i miljönämnden och Östersjöterminalens styrelse.

– Det är roligt att vara med i tongångarna. Man får reda på mycket när man sitter i nämnderna. Det ger mycket, tycker jag.

Ursprungligen kommer Lasse Lagerholm från Stockholm.

– Jag föddes innanför tullarna. Kommer man från Farsta eller Bromma så är man ingen riktig stockholmare.

– Jag växte upp i ett arbetarhem. De var sossar så det bara skrek om det. När jag var fjorton, femton så var jag faktiskt Ssu:are under en period. Kanske är det så att man går i sina föräldrars fotspår tills man själv blir äldre, mognare och får egna värderingar.

När Lasse Lagerholm var fyra år 1939 blev han sjuk. Han fick dubbelsidig lunginflammation och infektioner i bägge öronen. Han har haft nedsatt hörsel ända sedan dess.

– Det fanns ju ingen penicillin på den tiden. Så de opererade bort trumhinnor och allt. Och medan jag låg på sjukhuset så dog min mor. Efter det blev jag fosterhemsplacerad.

Han hade det bra hos sina fosterföräldrar, berättar han, och kände med tiden att han faktiskt ville gå i sina föräldrars fotspår. Han och frun har fungerat som familjehem åt flera barn. – Det är en riktig konst att ta hand om andra människors barn. Jag kände att jag ville göra likadant som mina fosterföräldrar. Det låg mig på något sätt nära om hjärtat.

Annons

Under Lasse Lagerholms uppväxtår försvårade hans hörselskada skolgången. Ingen förstod riktigt var det var för fel och han kände sig många gånger idiotförklarad. När han började i en specialskola för hörselsvaga så vände det. – En hörselskada är ju ett osynligt handikapp. Men i specialskolan blev jag helt plötsligt en väldigt duktig elev.

– När jag sedan började på handelsskolan fick jag alltid sitta längst fram vid katedern. Min klassföreståndare trodde nog inte att jag skulle klara mig. Till slut lyckades jag ta handelsrealexamen från realskolan. Men det är klart. Hade jag hört ordentligt så hade jag kanske kunnat ta mig ännu längre.

– Läkarna har delvis lyckats reparera de skador jag fick på öronen när jag var liten. Men är det flera personer som pratar samtidigt i ett rum så har jag svårt att hänga med.

1964 flyttade Lasse Lagerholm till Skåne och Hässleholm. Tillsammans med föräldrarna öppnade han motell i Vittsjö. Efter det jobbade han i receptionen på ett konferenshotell, också i Vittsjö. Senare startade han en egen redovisnings- och bokföringsrörelse.

– Den avvecklade jag nästan helt i samband med att jag gick i pension. Men jag har en kund kvar.

Lasse Lagerholm kan inte riktigt svara på varför han blev folkpartist.

– Nej, jag kommer knappt ihåg. Men jag uppskattar folkpartiets syn på vård, skola och omsorgsfrågor. Nu när man börjar bli gammal så blir även äldrevården viktig. Jag tycker att det borde finnas fler valmöjligheter. Nu är allt så stelbent och man hör ofta om äldre som blir illa behandlade av sociala myndigheter och hemtjänst. Där finns det mycket att göra. Men nu vill Lasse Lagerholm lämna över det politiska engagemanget till nästa generation.

Hur känns det att stå sist på listan?

– Jag är inte ledsen för det. Tvärtom skulle jag neka till en plats längre upp på listan om jag blev erbjuden. Jag är för gammal. Jag tycker att det är roligt att stå med men nu har jag varit aktiv länge, suttit i många nämnder både i Hässleholm och Trelleborg. Det räcker.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons