Annons

Han vill ha datorhjälp för äldre

Sten Andersson har lämnat in ett medborgarförslag om att Trelleborgs kommun borde skaffa en PC-Malte.
Trelleborg • Publicerad 27 december 2012
Foto: Sten

Vad är en PC-Malte?

– Det är någon som kan hjälpa de äldre som inte har anhöriga som kan stötta dem med datoranvändandet. Man kan till exempel behöva hjälp med att hitta lämplig dator om man ska köpa en, skaffa internetuppkoppling eller trådlöst nätverk. Det handlar ju om engångsinsatser, men den som aldrig har haft kontakt med den världen klarar ju inte ens av att förstå språket.

Annons

Varför tycker du att det borde finnas en PC-Malte i Trelleborg?

– Eftersom det finns många äldre i kommunen som inte har tillgång till en dator. Jag tror att det skulle avlasta samhällsfunktionerna i övrigt. Det finns många exempel på 80- och 85-åringar som effektivt använder dator, men de som inte har introducerats kan nog känna sig osäkra. Jag hjälper många av mina bekanta som behöver stöd. De som går kurser har redan blivit introducerade, men det finns en tröskel att ta sig över först.

Vem är den perfekta PC-Malten?

– Jag tror att det är flera personer. Man behöver hitta ett antal som kan ställa upp. Många har djupa kunskaper från sitt yrkesliv. Det kan finnas ett intresse att hjälpa andra av sociala skäl. Ungdomar kan säkert vara en resurs vad gäller detta, men jag tror att det är mer lämpligt med pensionärer eftersom unga har ett annat angreppssätt som kan vara svårt för den som ska lära sig att förstå.

Lina Campbell
Madeleine Gripsten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons