Han vill ha 600-årigt vrak till byggmaterial

Under stormen Gudrun i höstas spolades delar av ett 600 år gammalt handelsskepp upp på en strandrev utanför Skanör. Nu vill Leif Brost på Bärnstensmuseet använda vrakgodset till en utbyggnad av museet.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2005

Längst ut på sandreveln Knösen utanför Skanör ligger delar av ett gammalt handelsskepp från 1400-talet ovanpå sanden. I 600 år har det legat under havets yta men har spolats upp på land efter flera stormar.

– Det har legat synligt i vattnet tidigare men släppte nu i sommar och spolades upp så att det är lätt tillgängligt, säger Leif Brost som äger Bärnstensmuseet i Kämpinge.

Han har nu skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att få ta hand om vraket. Tanken är att det ska användas som byggnadsmaterial i en framtida tillbyggnad av museet.

– Det kommer att vara fullt synligt. Det är ett vackert patinerat trä, säger Leif Brost.

Han har tidigare byggt av gammalt vrakgods.

– Jag har bland annat ett stort kölsvin som bärande del i entrén.

Det nu aktuella vraket har redan dokumenterats och mätts upp av marinarkeologer. Att ta hand om det som museiföremål har ansetts för kostsamt. Att i stället bygga med det menar Leif Brost är ett gammalt sätt att ta till vara vrakdelar.

– Det finns många exempel på gamla hus i Skanör-Falsterbo som har byggts med vrakdelar, säger han.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.