Han upplevde terrorn på nära håll i London

En omskakande händelse, helt olik någon annan utryckning. Så beskriver brandmannen Fredrik Lundahl hur det var att ta hand om skadade efter den dramatiska terrorattacken i London i juli.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2005

Han är hemma i Trelleborg igen. Men snart åker han till arbetet på Knightsbridge brandstation. På lördag lyfter planet mot London.

Det har gått lite mer än en månad sedan terrorattacken i London då flera bomber detonerade samtidigt på tre tunnelbanestationer.

Fredrik Lundahl, som arbetat som brandman i London i två år, skulle precis gå av sitt pass. Det var torsdagen den 7 juli. Han hade jobbat hela natten. Klockan var 8.59 .

Då gick larmet.

Från brandstationen, som ligger bara ett stenkast från varuhuset Harrods och på gångavstånd från Hyde Park, åkte Fredrik Lundahl och hans patrull i ilfart till tunnelbanan vid Edgware Road station.

– Vi kom dit i rusningstrafik. Folk hade precis hört en kraftig explosion, berättar Fredrik Lundahl, som såg många allvarligt skadade.

Både brännskadade människor och de som befann sig i chocktillstånd. Sju dog där och ett 60-tal blev svårt skadade.

Flera hade sotiga ansikten. Men det var inga skrik. Snarare en påtaglig tystnad.

Nu när han fått lite distans till det inträffade och haft semester kan Fredrik Lundahl tycka att det känns skönt att komma vidare i vardagen.

– Terrordådet och det omtumlande den dagen har förstås satt spår inom oss alla som var med. Vi har snackat om det i fikarummet på brandstationen en hel del, vilket känns viktigt och är bra för att bearbeta det som har hänt. Nu är det bra att gå vidare. Komma in i vardagen på nytt, säger han.

Fredrik Lundahl kunde knappast i sin vildaste fantasi tro att han skulle arbeta som brandman i London för fem år sedan.

– Jag såg en annons på internet att de sökte brandmän i London. Jag sökte och kom till anställningstest. Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle få det här jobbet, berättar han.

Då jobbade Fredrik Lundahl, som är född och uppvuxen i Trelleborg, och som vid den här tiden omkring 2002 då han jobbade som brandman i Kävlinge.

Fyra tester genomgick han inom loppet av ett år. Och 2003 kom det glädjande beskedet om ett fast jobb vid London Firebrigade

Han hade klarat nålsögat. Av drygt 15 000 sökande var han en av de 386 som fick jobb som brandman vid den akutella rekryteringen, som var ett led att stärka brandkåren i London.

– Det blev förstås en diskussion med familjen, om jag skulle ta jobbet eller inte. Plus vägdes mot minus. Till slut kom jag fram till att det här är en chans, säger Fredrik Lundahl.

Pendlingen mellan Trelleborg och den brittiska metropolen ser han inte som särskilt besvärlig. Resan från hemmet till arbetsplatsen tar cirka fem och en halv timme, från dörr till dörr.

– Det skulle vara både längre avstånd och dyrare att ha motsvarande arbete i Sundsvall, säger Fredrik Lundhahl, som vid det här laget är en hejare på att surfa på nätet för att hitta bra och billiga resor.

– I Kävlinge där jag jobbade som brandman för några år sedan hade vi cirka 200 larm årligen. På min station är det 2 500. Det är mer givande att jobba i London.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.