Annons

"Han tillhörde oss alla"

Minnena av Povel Ramel är många i Trelleborg där han var återkommande sommargäst.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2007
Håkan Fredriksson.
Håkan Fredriksson.Foto: 
Povel Ramel uppträdde på Parken i oktober 2005. Arkivbild: Claes Nyberg
Povel Ramel uppträdde på Parken i oktober 2005. Arkivbild: Claes NybergFoto: 
Rebecca Segerhagen.
Rebecca Segerhagen.Foto: 
Anders Löfberg.
Anders Löfberg.Foto: 

Under de många somrar Povel Ramel spenderade i sitt fritidshus i Haglösa hälsade han ofta på inne i Trelleborg. Många minns honom med värme och saknaden är stor efter hans bortgång.

– Han var så värdefull och speciell. Han tillhörde oss alla. Särskilt eftersom han ofta kunde vara samhällskritisk i sina texter men aldrig hängde ut någon. Det var fantastiskt att vi fick ha honom kvar så länge. Och nu har vi förlorat en riktig nationalhjälte, säger Trelleborgs kultursekreterare Rebecca Segerhagen.

Annons

Hon hade turen att träffa Povel Ramel i oktober 2005 när han uppträdde i Parken.

– Det glömmer jag aldrig. Vi pratade en lång stund och han var så rar och mjuk. Jag kramade om honom. Det har jag faktiskt en bild på! berättar hon.

Bokhandlare Anders Löfberg träffade honom desto oftare som kund på Söderslätts bok och papper.

– Han var här massor av gånger på somrarna. Han var väldigt intresserad av att läsa. Jag minns att han var lättsam och trevlig. Samtidigt var han en allvarsam man, som komiker ofta är. I humorn finns alltid en svärta, säger Anders Löfberg.

Vad tycker du han har gjort för svensk kultur?

– Framförallt att han har fört in fina texter i jazzmusiken. Han lyckades skriva enkla texterna som inte blev banala. Dessutom var han en fantastisk revymakare. Det är ingen som kommer upp till hans nivå. Kanske Robert Broberg, ibland.

Jazzfantasten Håkan Fredriksson kommer också sakna Povel Ramel. Han anade att det stod illa till med legenden redan tidigare i år när han ställde in sin medverkan på Jazzfestivalen i sommar.

– Det var meningen att Jan Lundgren skulle haft Povel som gäst. Men så fick vi beskedet att han var tvungen att ställa in alla sina planer för sommaren på grund av hälsan, berättar han.

Håkan Fredriksson kommer minnas Ramel som betydelsefull på många plan.

– Han gjorde mycket för den svenska jazzen. Och så var han ju en sådan ordbajsare! Man kan säga att han var den första rapparen i Sverige, säger han och skrattar.

Annons

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Läs mer i Del B sidan 2

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons