Han strejkflyttas dagligen

Två gånger har diabetespatienten Bengt Kronvall flyttats från Trelleborgs lasarett till Universitetssjukhuset Mas på grund av strejken. Dessutom måste han varje dag åka fram och tillbaka till Trelleborg för att genomgå dialysbehandling.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2008
Bengt Kronvall är den enda patient som flyttats två gånger från Trelleborg till Malmö till följd av strejken. Bild: Tomas Nyberg
Bengt Kronvall är den enda patient som flyttats två gånger från Trelleborg till Malmö till följd av strejken. Bild: Tomas NybergFoto: 

Bengt Kronvall har haft diabetes i 20 år. För en tid sedan lades han in vid Trelleborgs lasarett på grund av en svårartad sårinfektion i foten. När strejken bröt ut flyttades han till Malmö. När strejken några veckor senare nådde Umas flyttades han tillbaka till Trelleborg.

I fredags förra veckan återupprepades proceduren. Bengt Kronvall transporterades då återigen till Malmö. Nu vårdas han på endokrinologiska kliniken.

Men på grund av överbelastningen vid Umas måste han dagligen åka till och från Trelleborg för att genomgå dialysbehandling. Halv åtta på morgonen åker han därför varje dag från Malmö och är tillbaka strax efter lunch. Bengt Kronvall tar dock flyttkarusellen med ro.

- Det är inga problem alls. Om man är på sjukhus mycket så är man van vid att flyttas runt, säger han.

Utöver de otaliga flyttarna säger han sig inte märka av konflikten alls.

- Nej, det gör man inte som patient. Det är folk runt omkring en precis som vanligt.

Han förstår att sjuksköterskorna och de biomedicinska analytikerna gått ut i strejk men tvivlar på att de kommer att få igenom sina krav.

- Att strejka är deras enda möjlighet men samtidigt är de sent ute. Många andra yrkesgrupper har varit före, säger han.

Bengt Kronvall vet inte hur länge han kommer att stanna på Umas den här gången. Någon större skillnad mellan de båda sjukhusen tycker han inte att det finns.

- Trelleborg har lite modernare lokaler. Samtidigt är det på den här avdelningen i Malmö som man samlat experter på min sjukdom.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.