Annons

Han ska leda anställda soldater

Trelleborg • Publicerad 25 november 2005
– Officersyrket har utvecklats åt det håll som jag hoppats på. Det går i rätt riktning, säger Fredrik Hedvall. Det är snabba svängningar och alla förändringar sker inte under lugna och ordnade former. Bild: Christer HanssonFoto: 

– Ansvaret är enbart positivt. Jag vet att jag klarar av det. Det är en mognadsprocess i den militära karriären och man mognar som människa. Jag ser det mer som ett privilegium att ha ansvar för 150 soldater på en mission. Det hade varit annorlunda om jag inte trott på mig själv och inte fått signaler från omgivningen som ansåg att jag är lämplig.

Förberedelserna för snabbinsatskompaniet går framåt i snabb takt. Men det är mycket som hänger i luften fortfarande. Så mycket att Fredrik Hedvall inte är med i det dagliga arbetet med att utbilda de soldater som till våren ska ingå i snabbinsatskompaniet. Hans dagar fylls med avtalsfrågor, förberedelser, utrustning, ekonomi, hur rekryteringen ska gå till.

Annons

– Ingenting är på plats, säger han. Det mest angelägna att lösa är villkorsbiten. Vi har fått ett uppdrag men vi måste också få resurser. Vi ville ha mandat att skriva ett lokalt avtal, men det fick vi inte. Och det ger förseningar.

Det nya snabbinsatskompaniet kommer att åka ut på internationellt uppdrag, antingen det blir en ny uppgift eller rotation på en redan existerande mission. Fredrik Hedvall har redan gjort en mission utomlands, i Kosovo år 2000. – Det stärkte min uppfattning att vi behöver en förmåga att komma snabbt på plats och dämpa konflikten. Jag såg hur folk led, de hade ingenstans att bo i kylan, hur massakrer skett på båda sidor. Hade EU haft en snabbinsatsstyrka då hade det inte blivit så illa.

Förändringen av Försvarsmakten, eller ominriktningen som ÖB säger, är den största på 100 år, sedan indelningsverket avlöstes av värnpliktsförsvaret. Turbulensen är omfattande och alla accepterar inte helhjärtat förändringarna.

– Jag tror mycket på att använda svenska förband internationellt. Jag vill snarare se en ökning. Det kan vara svårt för de äldre att hoppa på en ny cykel, men när vi har en ny inriktning så får man välja mellan att fortsätta att jobba eller söka något annat. Regementschefen har varit ett stort stöd men delar av staben har inte bytt cykel ännu.

Tidigare utbildades förbanden under nio till femton månader. Sedan splittrades de upp och de flesta fick göra en eller flera krigsförbandsövningar men ofta tillsammans med helt andra än de utbildats tillsammans med. Under mellantiden stod försvaret uppställt i förråd runt om i landet. I det nya insatsförsvaret kommer förbanden som sänds ut att ha utbildats tillsammans i mellan 6 och 18 månader. Befälen följer med förbanden ut på missioner. – En viktig skillnad är att vi vet att vi kommer att användas, att de förband vi utbildar i dag kommer att användas internationellt. Det var kanske svårt att se det direkta hotet förr. Även om en kompanichef hade den mentala inriktningen att kunna använda förbandet i invasionsförsvaret så blev det ändå en form av att upprätthålla utbildningen.

När det blev känt att ett snabbinsatskompani skulle utbildas på P7 anmälde Fredrik Hedvall direkt sitt intresse.

– Jag tvekade inte. Detta var helt i linje med vad jag anser att vi ska använda våra militära resurser till. Familjen vet mitt intresse, vad jag vill, och har stor förståelse för mitt arbete. Men det skulle vara konstigt om de ville att jag ska åka.

Han kallades till två intervjuer med olika paneler. En handlade om de "mjuka" frågorna, värderingar, etik och moral, vad han står för. Den andra var mer inriktad på det militära "hantverket".

– Jag tror att intresset finns hos fler. En del vet jag som tycker att det är okänd mark och vill vänta lite på att det ska klarna. Jag ser det som en utmaning, att jag är med och påverkar och hjälper mina kolleger. Försvarsmakten är av tradition en rigid organisation där förändringar sker långsamt. Den nya inriktningen på försvaret kräver att problem ska hanteras och lösas betydligt snabbare än tidigare med mindre av centrala direktiv.

– Men jag har märkt hur fruktansvärt tungrott systemet är. Vissa beslut tar väldigt lång tid. Vi får höra att vi är den mest prioriterade verksamheten men det finns avdelningar på Högkvarteret som inte vet vad detta är. Hur ska de då kunna stödja oss?

Annons

Fredrik Hedvall har nått sin majorsgrad men tror inte att han kommer att pensioneras som yrkesofficer. Om han vill gå vidare efter snabbinsatskompaniet, efter 2007, så är det dags för chefsprogrammet.

– Jag har nog förmåga och kapacitet att gå vidare men då är man i händerna på ÖB. Det finns få jobb på förband utanför Stockholm och jag vill inte bosätta mig där. Om jag nu kritiserar sirapen i Stockholm så borde jag åka dit och påverka, men jag ser det inte som ett alternativ att flytta till Stockholm.

– Officersyrket har utvecklats åt det håll jag hoppats på. Det går i rätt riktning. Vi utför något som våra politiker beslutat, och i förlängningen det svenska folket.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

Fredrik Hedvall

Familj: sambo Malin, två egna barn, ett bonusbarn

Aktuell: chef för snabbinsatskompaniet som ska sättas upp på P7 Revingehed

Född: Åhus för 35 år sedan

Bor: på väster i Trelleborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons