Annons

Han säger hejdå till macken

– Välkommen till Sveriges roligaste arbetsplats!
Trelleborg • Publicerad 20 november 2010
Inga korvar så långt ögat når, men gott om prylar och tillbehör till bilen. Dagens bensinstationer, "korvamackar" som Jan Lippe kallar dem, är inte hans melodi.
Inga korvar så långt ögat når, men gott om prylar och tillbehör till bilen. Dagens bensinstationer, "korvamackar" som Jan Lippe kallar dem, är inte hans melodi.Foto: 

Vi sätter oss i ett fikarum, som all sin prydlighet till trots inte ser ut som Sveriges roligaste. Men Jan Lippe står på sig.

– Jag har alltid kört hit med glädje. Det har aldrig känts trist att åka hit.

Annons

Men nu är det slut. Efter 35 år som ägare till OKQ8-macken på Kontinentplan lämnade Jan Lippe i måndags över macken till efterträdaren Niklas Thorvaldsson. Men det var inget enkelt beslut, och vemodskänslan är ständigt närvarande.

– Jag har försökt känna efter, men jag har inte fattat det än. Men jag kände att det var dags nu. Det behövs en yngre kraft, och det är så mycket annat jag vill syssla med.

Jan Lippe har haft bilar i blodet i hela sitt liv. Efter att ha gått ut sjuårig folkskola jobbade han först som springpojke, och cyklade ut med varor till affärerna i stan. Men det var bilmekare han ville bli och efter att ha läst kvällskurser slog han sig in på banan 1965 då han började på Esso. Där stannade han i tio år innan han köpte dåvarande Gulfmacken, numera OKQ8, på Kontinentplan.

Då såg inte mackarna ut som de gör i dag. Då var det enda man sålde bensin, olja i lösvikt, vax, trassel och glödlampor. Inga tidningar, godis, cd-skivor eller varmkorv.

Jan Lippe tycker att utvecklingen har varit spännande, men är inte helt glad åt den. Dagens bensinstationer kallar han för korvamackar.

– En gång ville jag låna en skruvmejsel på en mack, men de hade ingen! säger han och himlar med ögonen.

Någon korv har det aldrig blivit i Jan Lippes mack.

– Varför ska jag hålla på med det, det är det så många andra som gör. Det är bättre att vi har hög service på annat.

Jan Lippe har alltid satt en ära i att ha en hög servicenivå på sin bensinstation. Och det har nästan varit ett anställningskrav att kunna meka med bilar.

– Om man har problem ska man kunna åka till en mack och få hjälp och tips. Det har man alltid kunnat få här, jag tror att det här är den enda macken i stan där man kan få en glödlampa bytt.

Annons

Jan Lippe tycker om att hjälpa folk.

– Det har jag alltid gjort, man blir glad av det. Visst kan folk vara otrevliga ibland, men det glömmer man fort. Då går jag ner i källaren och skriker lite. Men nästan alla är trevliga.

Några dråpliga episoder har Jan Lippe varit med om. En var kunden som hyrde ett släp, men kom tillbaka och ville ha hjälp med att koppla. Då upptäckte Jan Lippe att det inte fanns någon dragkrok på bilen.

– Du får fixa en bil med dragkrok först innan du kan koppla släpet, sa jag till honom, säger Jan Lippe och skrattar.

En annan episod var när en dam köpt vax till bilen. Hon gick ut ur affären och ställde sig bredvid bilen. Efter tio minuter gick Jan Lippe ut och undrade vad som stod på.

– När kommer han som ska vaxa bilen, frågade hon.

Nu när Jan Lippe har lämnat över macken finns det tid för annat. Trelleborgs FF till exempel, som är hans stora intresse. Nu får han tid att även åka på bortamatcher.Men han lämnar inte bensinbranschen helt. Han har kvar två automatstationer i Trelleborg och en i Gislövs marina där folk tankar sina fritidsbåtar. Där har Jan Lippe också en liten butik med båttillbehör, olja och sjökort.

– Det är en lagom pensionärssysselsättning. Jag ska köpa en jäkla fin stol, och så ska jag sitta där och mysa.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons