Annons

Han öppnar dörrar till framtiden

Han betecknar sig själv som "en vanlig grabb från Trelleborg". Hans företag Refinedwiki har bland sina kunder Intel, Apple, Playstation och Warner Brothers och skänker också sina dataapplikationer till organisationer som FN och Röda korset. Han heter Jimmy Lundström och är 30 år.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2012
Trelleborgssonen Jimmy Lundström inspirerade ungdomar på Navigatorcentrum på tisdagen.
Trelleborgssonen Jimmy Lundström inspirerade ungdomar på Navigatorcentrum på tisdagen.Foto: Claes Nyberg

– Jag har alltid försökt att öppna så många dörrar som möjligt mot framtiden, sade han när han på tisdagen talade inför ett 20-tal ungdomar på Navigatorcentrum, där han medverkade inom projekten "Ge en timme av din tid".

Det första valet efter Bäcka- och Vannhögskolan gällde Söderslättsgymnasiet. För att hålla dörrarna öppna läste han naturvetenskap. Samtidigt var han väldigt aktiv inom idrotten, bland annat som handbollspelare i Stavsten och ishockeyspelare i TIF, men framför allt som fotbollsspelare i TFF.

Annons

– Jag spelade i juniorallsvenskan och i B-laget. Var även lagkapten.

På ett Skåneläger träffade han en annan kille, en som brann för fotbollen och gjorde allt för att bli bäst: Zlatan Ibrahimovic.

– Man jag hade inte den glöden för fotbollen. Jag var ängslig att hamna i de lägre divisionerna och bli kvar där. Jag ångrar inte att jag valde att satsa på studierna istället.

Att ta steget från det trygga Trelleborg till universitet i Lund var stort.

– Jag kommer från en vanlig arbetarfamilj. Ingen i min närhet hade studerat på universitet. Jag valde att studera personalvetenskap och jobba istället för att ta lån – för att hålla alla dörrar öppna.

På universitet fann han sig dock tillrätta och med arbete på Hallands nation och för Lundakarnevalen lärde han sig mycket om ledarskap.

– Jag skapade också ett stort nätverk. Jag hade inte så mycket nätverk med mig utan det var på universitetet jag fick det.

Jimmy Lundström började läsa ekonomi och på universitet fick han också hand om nationens kassa.

– Det handlade om fem miljoner kronor om året. Man kan tycka att det var konstigt att sätta en helt oerfaren student på det. Men jag lärde mig att hantera det och bokföringen som kom med det.

Sakta växte en insikt fram hos Jimmy Lundström. Att han skulle driva företag. Att det var det han brann för.

Annons

Först startade han tillsammans med några studentkamrater företaget Oddsfinder. Affärsidén bygger på att spelarna kan jämföra oddsen hos olika spelbolag. När de sedan väljer ett av bolagen så får Oddsfinder en del av vinsten från det bolaget för den spelaren.

Numera är han inte aktiv medarbetare i Oddsfinder utan koncentrar sig på arbetet med Refinedwiki, som han driver med en kompanjon. Refinedwiki har över 1 100 kunder i mer än 50 länder.

– Jag tror att jag haft nytta av att jag kommer från en vanlig familj i Trelleborg när jag driver företag. Jag känner miljön och de människorna. Det gör inte alla som kommer från förhållanden där det är självklart att läsa vidare och driva företag.

En av ungdomarna som lyssnade på Jimmy Lundström på Navigatorcentrum var Anna Rasmusson.

– Han pratar så att man förstår, säger hon. Det var intressant, säger hon.

Själv har hon klart för sig vad hon vill göra, vad hon brinner för.

– Jag vill utbilda mig till hundskötare och mitt mål är att arbeta med djur. Det finns så många hemlösa djur som far illa.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons