Annons

"Han har oss här hemma men sitt liv och sina vänner längs vägarna"

Förra veckan fick vi följa med lastbilschauffören Albin Larsson på en resa genom Sverige. Idag möter vi hans familj, frun Ika och sönerna Linus, Hampus och Pontus samt utflyttade dottern Johanna. Familjen bor i en stor 40-tals villa i centrala Trelleborg. Eftersom Albin är borta i veckorna, är familjen van vid att klara sig själv. Det här är det andra avsnittet av tre i TA:s artikelserie om lastbilsnäringen.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Ullrika "Ika" och Mats "Albin" Larsson träffades när Ika var 17. Då visste hon att hon inte ville bli ihop med en lastbilschaufför. 6 månader senare fick Albin jobb på Palms åkeri.
Ullrika "Ika" och Mats "Albin" Larsson träffades när Ika var 17. Då visste hon att hon inte ville bli ihop med en lastbilschaufför. 6 månader senare fick Albin jobb på Palms åkeri.Foto: 
Hampus går sista året på fordonsprogrammet och praktiserar på Palms åkeri. De andra förstår tjusningen i yrket men vill inte jobba med det själva.
Hampus går sista året på fordonsprogrammet och praktiserar på Palms åkeri. De andra förstår tjusningen i yrket men vill inte jobba med det själva.Foto: 
Foto: 
Johanna lovade sig själv och sin mamma som liten att aldrig vara tillsammans med en man som jobbar som sin pappa. Idag arbetar hennes sambo som maskinförare och arbetar nätter.
Johanna lovade sig själv och sin mamma som liten att aldrig vara tillsammans med en man som jobbar som sin pappa. Idag arbetar hennes sambo som maskinförare och arbetar nätter.Foto: 

– Det här jobbet är en livsstil för honom, förklarar Albins fru Ika. Han har oss här hemma men sitt liv och sina vänner längs vägarna. Jag brukar säga att jag är gift ensamstående, tillägger hon och ler.

Ika jobbar sen många år tillbaka som telefonist på taxi i Trelleborg. Hennes arbetstider varierar mellan dagar och kvällar och vardagar och helger.

Annons

– Ibland möts Albin och jag i dörren, när han kommer hem och jag är på väg till jobbet, säger hon. Vissa helger träffas vi bara ett par timmar.

Vill man träffa Albin blir det oftast per telefon.

– Vi pratar jättemycket i telefon, säger Ika. Mycket mer än vi pratar när båda är hemma. Det har vi alltid gjort. Jag kommer ihåg i början när vi var nyförälskade, tillägger hon och ler vid minnet. Då fanns det ju inga mobiler så Albin hade en hel bärkasse med enkronor till telefonautomaten med sig i bilen, för att kunna ringa.

Ika och Albin fick fyra barn under fyra och ett halvt år.

– Det var jättejobbigt att ha hand om barnen så gott som själv, berättar Ika. Samtidigt var det positivt att Albin fortsatte jobba som han gör, för det innebar att jag kunde vara hemma elva år med barnen.

Eftersom familjen inte upplevt en vardag med nio-till-fem-jobb måndag till fredag, har de svårt att föreställa sig hur det skulle se ut.

– Vi har levt så här i 24 år, säger Ika.

Barnen instämmer:

– Vi vet ju inget annat.

– Jag trivs med det här livet som vi lever. Jag har mitt liv i veckorna och så ses vi till helgen. Jag och barnen har våra rutiner och när Albin kommer hem så är det fortfarande de som gäller. Det är mina regler som gällt och gäller för barnen. Jag bestämmer och han får anpassa sig efter det.

Annons

Hur är det att växa upp utan att ha pappa hemma?

– Visst kändes det tråkigt ibland när man var liten, säger Hampus. Men vi uppskattar honom desto mer när han kommer hem.

Men alla barn har hängt med Albin på lastbilsturer under uppväxten.

– Vi åkte med på loven, berättar Johanna.

– Det var riktigt kul och spännande. Man tyckte det var häftigare än många andra föräldrars jobb.

– Jag har alltid velat bli lastbilschaufför, säger Hampus. Det känns mycket friare än att ha ett vanligt jobb hemma.

Eftersom Albin och Hampus delar samma intresse brukar de åka runt på träffar tillsammans. Veckan innan midsommar var de till exempel på lastbilsträff på High Chaparall.

Ser ni någon särskild fördel med det här livet ni lever?

– Vi bråkar aldrig, säger Ika. Visst händer det att jag hänger upp mig på något och då ringer jag bums. Men svarar han inte då så hinner det gå över.

Barnen är vana att hjälpa till mycket hemma och ställa upp för varandra.

Annons

– Vi har alltid varit kompisar och väldigt sammansvetsade, säger Linus. Fast alla inte bor hemma träffas vi fortfarande mycket.

Hur tror du det blir när barnen flyttar ut?

– Jag började fundera på det för ett par år sedan och kom fram till att jag inte tänker sitta här hemma själv, säger Ika. Då bestämde jag mig för att skaffa en hobby. Det blev Scrapbooking. Jag åker runt på träffar och så och sitter och pysslar i flera timmar och umgås med människor med samma intresse. Det är otroligt kul.

I höstas skadade Albin ett knä, då han föll från lastbryggan, och var sjukskriven i drygt fyra månader.

– Det var en prövning för oss, berättar Ika. Hur skulle vi klara av att vara hemma båda två? Men det gjorde vi.

Lucas Dietrichson
Marika Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons