Annons

Han har känsla för svetstekniken

”Med lite tur så tror jag att han kan överraska sig själv.” Det säger svetsläraren Magnus Österberg om tredjeårseleven Filip Arevi, en av dem som ska delta i uttagningen till yrkes-SM.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2014
Filip Arevi har visat talang när det gäller svetsyrket och läraren Magnus Österberg tror att han har stora chanser att komma vidare till yrkes-SM efter uttagningarna i Osby i början av februari.
Filip Arevi har visat talang när det gäller svetsyrket och läraren Magnus Österberg tror att han har stora chanser att komma vidare till yrkes-SM efter uttagningarna i Osby i början av februari.Foto: Foto: Tomas Nyberg

När det vartannat år arrangeras yrkes-SM för unga hantverkare i Sverige försöker Magnus Österberg hitta de mest talangfulla eleverna på Söderslättsgymnasiets svetsutbildning. Och denna gång var valet enkelt, två elever utmärker sig nämligen lite extra när det gäller svetsteknik: tredjeårseleven Filip Arevi och hans bror Simon Nordström, som går andra året.

– Filip har visat jättebra kunskaper från årskurs ett, och så har han ett brinnande intresse, det är viktigt, säger Magnus Österberg.

Annons

Filip Arevi föll för yrket först efter att han provat att svetsa på utbildningen. Att han hade en sådan talang för det hade han ingen aning om.

– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra så jag provade detta och det passade jättebra.

Nu håller han på att öva på de olika moment som kan dyka upp under uttagningarna som hålls i Osby om ett par veckor.

– Svårast är att svetsa i rostfritt. Blir det för varmt får man oxider på baksidan som man inte vill ha, säger han.

Filip Arevi har redan fått erbjudande om jobb, trots att han ännu inte är färdigutbildad. Men drömjobbet finns inte i Trelleborg.

– Jag vill bli undervattenssvetsare på en oljerigg, berättar han och Magnus Österberg menar att med den inställning som Filip har kommer han också att bli det.

– Han kör redan mot att ta ett internationellt svetscertifikat. Han är en av få som kommer att nå högsta nivån.

Och även för storebror Simon hyser Magnus Österberg ett stort hopp när det gäller framtiden.

– Simon har också en riktigt bra känsla för detta. De är stöpta i samma form, konstaterar Magnus Österberg.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons