Annons

Han har ett riktigt skitjobb

Varje måndag klockan sex går Krister Larsson på sitt arbetspass på Kommunal teknik. Under morgontimmarna kör han sedan runt och tömmer utedass. "Det bästa med jobbet är friheten", säger han.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2006
Latrinspannarna är som tur är , väl förslutna.
Latrinspannarna är som tur är , väl förslutna.Foto: 
Krister Larsson tömmer ett utedass i Gislövs läge.
Krister Larsson tömmer ett utedass i Gislövs läge.Foto: 
Krister Larsson puttar in spannarna på rullbandet som leder in i latrinstationen på reningsverket i Trelleborg.
Krister Larsson puttar in spannarna på rullbandet som leder in i latrinstationen på reningsverket i Trelleborg.Foto: 
Varje spann rengörs i den cylinderformade maskinen. Krister Larsson häller sedan i lite väldoftande medel.
Varje spann rengörs i den cylinderformade maskinen. Krister Larsson häller sedan i lite väldoftande medel.Foto: 
Utanför latrinstationen ligger högar med rötslam. Det enda som klarar processen i verket är tomatkärnor och här frodas tomatplantorna.
Utanför latrinstationen ligger högar med rötslam. Det enda som klarar processen i verket är tomatkärnor och här frodas tomatplantorna.Foto: 
Krister Larsson tömmer ett smått förfallet utedass på Äspö. Som distriktsansvarig för latrin och grovsopor på Kommunal teknik ingår latrinhanteringen i hans arbetsuppgifter, inte världens mest glamorösa jobb. Men någon måste göra det. Bild: Tomas Nyberg
Krister Larsson tömmer ett smått förfallet utedass på Äspö. Som distriktsansvarig för latrin och grovsopor på Kommunal teknik ingår latrinhanteringen i hans arbetsuppgifter, inte världens mest glamorösa jobb. Men någon måste göra det. Bild: Tomas NybergFoto: 
Spannarna töms i en bassäng där innehållet finfördelas och sedan pumpas vidare till rötkammaren.
Spannarna töms i en bassäng där innehållet finfördelas och sedan pumpas vidare till rötkammaren.Foto: 

– Jag kör en runda på tolv mil ungefär. Först från Haglösa till Klörup vidare genom Alstad och golfklubben, berättar Krister Larsson.

– Jag har bra lokalsinne, hittar lätt på landet, säger han.

Annons

Krister "Krille" Larsson är distriktsansvarig för latrin och grovsopor på Kommunal teknik i Trelleborg. Varje måndag under sommaren åker han runt till ett 30-tal hushåll och hämtar latrinspannar från utedass. Främst från sommarstugor men även året-runt-boenden.

– De flesta kopplar ju in avlopp nuförtiden. Men en del äldre föredrar fortfarande att ha utedass, säger Krister Larsson.

När vi träffas strax efter klockan nio i Smygehamn är det dags att åka till Aspö och Krister Larssons hatbobjekt: ett förfallet utedass utan tak. Inget för den som gillar moderna bekvämligheter direkt.

När vi kommer fram hoppar han ur lastbilen, tar en tom spann från flaket, öppnar den skrangliga dörren till utedasset och byter snabbt. I början av 90-talet blev latrintömning en av hans arbetsuppgifter. Det har han jobbat med av och till sedan dess. Men det är egentligen en liten del av jobbet, vid sidan av arbetet med att köra grovsopor, berättar Krister Larsson.

– Det bästa är friheten. Jag planerar och lägger upp mina rundor helt själv. Men visst, emellanåt kan det bli långtråkigt och lite ensamt, säger han.

– Då sätter jag på lite musik i bilen.

Efter att vi har lämnat huset med det skrangliga utedasset återstår tre sommarstugor att besöka. Alla ligger i Gislövs läge. Medan regnet duggar ner återupprepar Krister proceduren med spannarna. När han är klar åker vi vidare till reningsverket och latrinstationen på Sjöviksvägen där allt ska tas om hand.

Dagens skörd är femton spannar.

– Det är rätt lite, konstaterar Krister Larsson och tillägger att det märks att sommaren är på väg att ta slut.

Han backar med lastbilen så att han kan ställa alla spannarna på lastkajen till latrinstationen. Lukten från tunnorna sticker i näsan. Men Krister är van.

Annons

– Det är inte så farligt, säger han medan han, utan att blinka, öppnar spann efter spann, tömmet innehållet i "bassängen" inne på stationen. Sedan stoppar han dem i en maskin som sprutar rent dem.

– Och så tar vi lite luktegott, säger Krister Larsson och häller ner ett vitt tuttifrutti-doftande medel i varje spann.

Latrinen från utedassen pumpas från bassängen till en rötkammare på reningsverket. Där värms det upp och bildar metangas som sedan används till uppvärmning.

Krister Larsson började jobba på kommunen med sopor 1977. Han har kanske inte världens mest glamorösa jobb men verkar trivas ändå.

– Att jobba med latrin är väl inte så roligt. Det är obehagligt ibland men någon ska ju göra det också.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

.jessica.bloem.pettersson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons