Han greppar ständigt efter vasstrån

Stekande sol, kliande vassbitar och timmar av oromantiskt slit. I den arbetsmiljön stortrivs taktäckaren Adam Ooms. "Jag tröttnar aldrig på mitt jobb. Eller jo, det skulle väl vara när det regnar", säger han.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2010
Adam Ooms första takläggarjobb. Gamla biblioteket i Vellinge. "Det blev väldigt bra, jag la det 1981"
Adam Ooms första takläggarjobb. Gamla biblioteket i Vellinge. "Det blev väldigt bra, jag la det 1981"Foto: 
Adam Ooms hus i Södra Åby används som kontor för företaget. Boningshuset ligger strax utanför byn. "Jag jobbar med det när jag är ledig. Jag tycker om att snickra och hyvla mina egna golv."
Adam Ooms hus i Södra Åby används som kontor för företaget. Boningshuset ligger strax utanför byn. "Jag jobbar med det när jag är ledig. Jag tycker om att snickra och hyvla mina egna golv."Foto: 
I över 30 år har Adam Ooms arbetat som taktäckare. För närvarande arbetar han med ett hus i Södra Åby. "Vi brukar jobba en bit in på hösten. Sen sätter vädret stopp. Så i detta yrket har man semester på vintern", säger han.
I över 30 år har Adam Ooms arbetat som taktäckare. För närvarande arbetar han med ett hus i Södra Åby. "Vi brukar jobba en bit in på hösten. Sen sätter vädret stopp. Så i detta yrket har man semester på vintern", säger han.Foto: 
På ett år förbrukar Adam Ooms mellan 60 och 70 000 buntar vass. "Det är ett levande material. Vi använder inga kemikalier. Men taken behöver underhållas ungefär var sjunde till tionde år. Så mycket av mina jobb är just underhållsarbeten", säger han.
På ett år förbrukar Adam Ooms mellan 60 och 70 000 buntar vass. "Det är ett levande material. Vi använder inga kemikalier. Men taken behöver underhållas ungefär var sjunde till tionde år. Så mycket av mina jobb är just underhållsarbeten", säger han.Foto: 

Adams Ooms slår sig ner vid bordet. Petar bort några halmstrån från den vita t-shirten med trycket "Adam Ooms vasstaktäckare". Han häller upp en kopp kaffe. I huset i Södra Åby samsas gamla möbler med familjefoton. En fluga slår mot fönsterrutan.

– Jag bor utanför byn men har detta huset som kontor. Nu håller vi på och lägger om taket här, det ska täckas med vass så det tar ett tag innan allt är klart, säger Adam Ooms.

Vass är grunden för hela hans verksamhet. Årligen importerar han mellan 60 och 70 000 vassbuntar från Estland. Buntar som sen pryder tak runtom i Skåne.

– Tidigare gjorde jag jobb över hela Sverige. Nu vill jag mer hålla mig här hemma och inte åka så långt, säger Adam Ooms.

Att lägga vasstak är ett urgammalt hantverk som kombineras med modern teknik för att leva upp till krav på byggnadsstandard och brandsäkerhet. Men hur fördelningen mellan tradition och nyskapande ska se ut är en som fråga splittrar taktäckarkåren. Adams Ooms har dock sin linje klar.

– Vi skruvar fast vassen på en plywoodskiva. Mellan undertak och vass lägger vi en vindduk som är brandsäker. Det är för att det inte ska kunna börja brinna utifrån. En del takläggare vill jobba väldigt traditionellt och binda vassen på läkten. Men jag brukar undra hur traditionellt och bevarande det blir om taket brinner upp? Jag har lagt ett tak på en av byggnaderna i stadsparken i Trelleborg. Det var någon som tände eld på det men det tog sig aldrig utan slocknade av sig själv, säger han.

Taket i stadsparken är bara ett av de mellan 120 och 150 tak som han har hunnit lägga under sin 30-åriga karriär. Det första ligger på Vellinge gamla stadsbibliotek. Ett annat har varit med i en film.

– Jag är väldigt nöjd med taket på biblioteket, jag gjorde det 1981. Det blev ett bra jobb. Och för några år sedan såg jag den där filmen om två utländska killar som rymmer från en flyktingförläggning och åker omkring i Sverige, vad heter den?

Det nya landet?

– Ja så var det nog. Hur som helst så hajade jag till när jag såg ett av husen i filmen. Jag kände igen taket som jag hade lagt. Det var en speciell känsla, säger Adam Ooms.

Känslor är något som han ofta återkommer till. Känslan av att arbeta med händerna. Att skapa något, att få bestämma över sin egen arbetsdag.

– Det är det som betyder något, att kunna köpa massa dyra saker är inte så viktigt för mig. Jag kommer ursprungligen från Holland och är utbildad sjuksköterska. Det var ett jobb som styrdes av så mycket hierarkier. Det passade inte mig. Men många tror att det är romantiskt att jobba med vasstak. Så är det inte. Det är tungt och varmt och när man kommer hem tänker man bara på sängen, säger Adam Ooms.

Har du något drömtak kvar att lägga?

– Haha. Nej det tror jag inte. Man blir aldrig fullärd i det här yrket. Fast i Holland har man gavlar som är klädda med vass. Det vore spännande att prova på.

INTERNAL INTERNAL
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.