Annons

"Han gillade spela teater var lite av klassens clown"

Ulf Bingsgård kom till klassen med portfölj. Det är ett av Tina Järvenpääs minne från skoltiden. "Jag tror faktiskt att det var mer förvånande att jag blev politiker än att han blev det", säger Tina Järvenpää.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2011
Tina Järvenpää.
Tina Järvenpää.Foto: Tomas Nyberg

Någon gång i femte klass. Dags för skolresa och dags för att samla in pengar som ska möjliggöra resan. Kassör för projektet var Ulf Bingsgård. Som på dagen för insamlingen kom till skolan med en portfölj i handen.

– Jag minns att det var ganska speciellt. Det var nog så att Ulf inte syntes och hördes så mycket jämfört med de andra killarna. Men när han fick tillfälle så visade han prov på humor. Han gillade spela teater var lite av klassens clown, säger Tina Järvenpää.

Annons

Hennes egen profil i klassen var mer tillbakadragen, hon beskriver sig som observerande och försiktig. Men det fanns undantag. Vissa situationer väckte reaktioner och engagemang hos Tina Järvenpää. Reaktioner som fortfarande finns kvar.

– Jag reagerar på orättvisor. Särskilt när människor mobbas eller behandlas illa. Jag tog också hand om skadade djur när jag var liten. Så jag hade nog faktiskt kunnat bli någon som släppte ut minkar eller gick med i Greenpeace men så blev det inte, säger Tina Järvenpää.

Allt som allt gick 20 personer i klassen. När Tina Järvenpää får se ett foto från fyran kan hon snabbt peka ut vad majoriteten av de föra detta klasskamraterna gör nu för tiden.

– Jag upplevde det som att sammanhållningen var bra i klassen. Några stycken umgås jag fortfarande med, de är mina bästa väninnor, säger Tina Järvenpää.

Hade du kunnat föreställa dig att du skulle bli politiker när du gick i skolan?

– Skämt åsido så visste jag knappt vad en politiker vad för något. På högstadiet läste jag inga tidningar och hade väldigt lite koll. Så nej, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Men politiker blev hon, tillsammans med Ulf Bingsgård.

– Det fungerar bra att samarbeta med Ulf. Vi har olika åsikter i en del frågor men det hänger också ihop med att vi representerar två olika partier, säger Tina Järvenpää.

Tror du att det finns elever i Trelleborgs skolor som kommer att bli framtidens Ulf Bingsgård och Tina Järvenpää?

– Haha, det finns säker blivande politiker. Men att det blir två gamla klasskamrater som blir kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen har jag svårt att tänka mig, säger Tina Järvenpää.

Henrietta Johansson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons