Annons

Han gick in för måleriet med liv och lust

Trelleborg • Publicerad 24 januari 2006
Folkets hus-byggarna som finns i Parken. Invigd 1987. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Fågel som lyfter ovan regnet från 1975. Skulpturen finns vid Hedvägen. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Sökaren är titeln på denna väggrelief i keramik på Trelleborgs församlingshem. Den kom på plats 1973. bild: tomas NybergFoto: 
Nils André Malmström blev 69 år. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

En av Trelleborgs mest färgstarka konstnärer har gått ur tiden. Nils André Malmström blev 69 år. Han är rikligt representerad med skulpturer, keramik-reliefer och målningar.

Beskedet om Nils André Malmströms bortgång kommer som en överraskning för många av dem som Trelleborgs Allehanda har talat med.

Annons

– Han var en lyrisk målare. En ovanligt begåvad person. Till en början var hans konst stillsam men utvecklades till ett mer dramatiskt uttryck, beskriver Stig-Åke Stålnacke, vän och konst-älskare, som för några år sedan skrev ett biografiskt häfte om Nils André Malmströms konst från 1954 fram till 1999.

Han beskrivs som en expressionistisk målare med ett stort hjärta, Östergrabben som blev ingenjör och som i vuxen ålder utvecklade sitt konstnärskap tack vare ABF i Trelleborg, Konstakademien i Köpenhamn och Skånska målarskolan.

Representerad är Nils André Malmström på flera offentliga platser runt om i Trelleborg: I Parken hänger i Trelleborgssalen hans färgrika svit Folkets hus-byggarna, som invigdes 1987.

I närheten av Kattens vårdcentral vid Västergatan står skulpturen Fågel Fenix, invigd 1991.

Uppe vid Hedvägen, precis i närheten av Hoffs möbler, står Fågel som lyfter ovan regnet, och som kom på plats 1975. En känd signatur på Tingshuset är den livaktiga fågeln som möter besökaren i entrén. Verket har titeln Hoppets fågel och invigdes 1974.

Förutom väggreliefen i keramik på lasarettet, med namnet Kärleken är en rosenlund, vilket också är titeln på en av Bo Bergmans dikter, finns Nils André Malmström även representerad på Trelleborgs konferenscentrum, på Rådhuset, i församlingshemmet och på en rad andra platser och i privata samlingar.

– Han var en mycket vital expressionstisk konstnär. Särskilt uttrycksfull var han i sin keramik, säger konstnären Bertil Sjöberg, som i början av 1960-talet var Nils André Malmströms lärare på ABF:s konstskola i Trelleborg.

– Han var en sökare i olika situationer. Nils André utforskade verkligheten och inre upplevelser, analyserar Bertil Sjöberg.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons