Annons

Han fascineras av färgprakten

Utmaningen för Lars Nilsson är att få fåglarna att trivas så att de skaffar ungar. Och att sen se ungarna växa från små skalliga bollar till flygfärdiga färgexplosioner.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2009
Foto: 
"Det är otroligt att en fågel kan få så många färger" säger Lars Nilsson om sina ovanligaste fåglar, de rosthuvade vitbukspapegojorna.
"Det är otroligt att en fågel kan få så många färger" säger Lars Nilsson om sina ovanligaste fåglar, de rosthuvade vitbukspapegojorna.Foto: 
Foto: 
Lars Nilsson med familjens svarthuvade vitbukspapegoja Elvisa. Hon är tre år gammal, sällskaplig och busig.
Lars Nilsson med familjens svarthuvade vitbukspapegoja Elvisa. Hon är tre år gammal, sällskaplig och busig.Foto: 
Tio dagar gamla ser de svarthuvade vitbukspapegojorna inte mycket ut för världen. Men snart växer fjädrarna ut i alla regnbågens färger.
Tio dagar gamla ser de svarthuvade vitbukspapegojorna inte mycket ut för världen. Men snart växer fjädrarna ut i alla regnbågens färger.Foto: 
Det flaxar, visslar, piper och kvittrar. Lars Nilsson står stilla mitt i voljären för att inte oroa sina fåglar.
Det flaxar, visslar, piper och kvittrar. Lars Nilsson står stilla mitt i voljären för att inte oroa sina fåglar.Foto: 

TRELLEBORG. I en bur i allrummet bor de svarthuvade vitbukspapegojorna Elvisa och Falcon. Elvisa hette från början Elvis, men när det visade sig att man tagit fel om hennes kön fick namnet korrigeras i efterhand.

Irene Andersson, Lars sambo, berättar att fåglarna är både busiga, aktiva och gärna vill vara med när det händer saker. När familjen fikar vid matbordet i samma rum som Elvisa och Falcon har sin bur, då flyger både teskedar och kaffekoppar.

Annons

– De kan ju lätt välta en kopp till exempel genom att de sätter ner huvudet i den, förklarar hon.

Lars Nilsson är ordförande för Trelleborgs fågelodlarförening. Hans fågelintresse vaknade redan när han var liten. Morbrodern var fågelintresserad och aktiv i föreningen. Han hade stora fågelburar – voljärer – med fåglar hemma och Lars Nilsson ville alltid gå ner i källaren för att titta på fåglarna när han besökte sin morbror.

När Lars Nilsson flyttade hemifrån skaffade han sin första egna fågel. Idag har han tre stora voljärer ute i trädgården bakom huset i Trelleborg. Dem skaffade han när de köpte huset för exakt 20 år sedan och nu har han varit medlem i Trelleborgs Fågelodlarförening i 21 års tid. Föreningen vill främja uppfödning av tropiska fåglar för att förhindra handel med viltfödda tropiska fåglar.

EU har sen några år tillbaka stoppat all import av viltfångade djur till länder inom unionen. Det har påverkat marknaden för fågeluppfödare, Lars Nilsson berättar att de ser en ordentlig ökning i efterfrågan på lokalt uppfödda tropiska fåglar.

Genom föreningen har han också fått en inblick i det arbete som pågår i Sydamerika med att skydda djungel och urskog från skövling. Syftet är att fåglar och andra djur ska ha sin naturliga miljö kvar.

Nu föder han upp dem själv, hemma i Trelleborg. Inne i pannrummet bor de fåglar som nyligen har fått ungar. För tillfället är det inte mindre än fem par som har totalt 16 ungar. Ett rekord för Lars Nilsson.

– Ja, jag har aldrig haft så här många förut, säger han när vi kliver in i det varma rummet där fågelungarna bor i varsin holk fastsatt på sina föräldrars bur.

Här inne är det varmt och ljudnivån är hög. Föräldrarna blir lite störda när någon kommer in i rummet där de har sina ungar, förklarar Lars Nilsson.

Lars Nilsson själv har fastnat för en fågel som lever vilt i Amazonas. De svarthuvade och rosthuvade vitbukspapegojorna.

– Det är en liten dröm man har att se de här vitbukspapegojorna komma flygande fritt i Amazonas. Det är ingen charterresa direkt.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons