Annons

Han byter golvet mot motorer

Pergos nedskärningar blev vändpunkten i Rickard Berghs liv. Nu förverkligar Alfa Romeo-fantasten sin dröm och startar egen bilverkstad i lokalerna vid gamla Mackaper.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2006
En Rickard-favorit. Giulia 1600 super från 1970.
En Rickard-favorit. Giulia 1600 super från 1970.Foto: 
En manöverpanel till pumparna från 1960-talet, en av få detaljer som finns kvar från bensinstationens tid.
En manöverpanel till pumparna från 1960-talet, en av få detaljer som finns kvar från bensinstationens tid.Foto: 
Rickard Bergh har sadlat om efter 16 år på Pergo. Nu kommer han att tillbringa dagarna under en motorhuv i stället, helst under en Alfa, men andra bilar går också bra. BILD: CLAES NYBERG
Rickard Bergh har sadlat om efter 16 år på Pergo. Nu kommer han att tillbringa dagarna under en motorhuv i stället, helst under en Alfa, men andra bilar går också bra. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
En liten röd skönhet. Alfetta 159, Campione del mondo från 1950/51 är en av modellfavoriterna.
En liten röd skönhet. Alfetta 159, Campione del mondo från 1950/51 är en av modellfavoriterna.Foto: 

Gamla Mackaper, bensinmacken utmed väg 9 mellan Böste och Simremarken gick i graven för två år sedan. Men nu öppnar mackens ägare Rickard Bergh igen.

– I första hand kommer jag att ha bilverkstad och butik. Sen får vi se om det blir bensinförsäljning igen, säger han.

Annons

Han har ägt macken sedan 1996 och hyrt ut pumparna till personen som drev Mackaper.

– Bilverkstan använde jag bara för att mecka på fritiden. Men efter 16 år på Pergo kände jag att jag ville göra något annat. När jag sades upp på grund av arbetsbrits kändes som att det var dags att satsa på min dröm sedan tio år tillbaka, säger Rickard Bergh.

I butiken finns inte mycket kvar från den ursprungliga Texaco-macken som byggdes någon gång i slutet av 50-talet. Macken har därefter varit en Caltex-mack och sedan i Texacos ägo igen. Nu hänger Alfa Romeos logotype lite varstans och modeller av de italienska bilarna står prydligt uppställda i vitrinskåp.

– Jag kommer naturligtvis att ta mig an alla bilmärken i verkstaden, men Alfa är min passion, förklarar Rickard Bergh.

Den passionen har han ärvt av pappa Gert Bergh.

– Att börja köra Alfa är ett virus värre än influensan, man blir aldrig frisk från det, säger Gert Bergh som blev fast för evigt när han 1975 gick ut för att köpa sig en begagnad Saab och kom hem med en splitter ny Alfa Sud.

Sedan dess är familjen inbitna anhängare till det italienska bilmärket. De åker på träffar och är med i den svenska Alfa Romeo-klubben. I utrymmet bakom verkstan har Rickard också samlat på sig oändliga mängder reservdelar och specialverktyg för att mecka med Alfa-bilar.

Att bli auktoriserad Alfa-verkstad har han däremot inga planer på just nu.

– Det krävs en mycket större yta för att uppfylla alla standarder som krävs och det har jag inte här.

Han tycker det känns spännande och nytt att öppna verkstad.

Annons

– Visst känns det pirrigt att starta eget. Det är ju en stor investering. Men förhoppningsvis kommer det ju att funka. Jag fick förfrågningar från olika håll redan när det var bensinmack här så jag tror det kan finnas ett bra kundunderlag i det här området. Jag får ge det en chans.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons