Han är först genom landet – i vattnet

Simintresset vaknade i femårsåldern hemma i Vellinge. Nu är Tobias Eldh först med att ha simmat genom hela Sverige.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2005

Idén började när ett annat äventyrsprojekt havererade. Då frågade en kompis om någon person simmatr genom Sverige. Tobias Eldh från Vellinge undersökte saken och upptäckte att området var outforskat. Det var bara att hoppa i badbyxorna.

Den 10 juli började han sträckan på 387 kilometer längs Göta kanal. Nu har han 52 kilometer och två dagar kvar till målet i Göteborg och musklerna börjar mattas.

– Det blir tio timmar i vattnet om dagen jag har bara gått upp när jag kommit till slussarna. Det börjar kännas rätt rejält i kroppen, säger Tobias Eldh.

Med honom följer ett team som har hand om mat, massage och följebåt. De är en vikitg kugge för att han ska ha möjlighet att genomföra simningen. Han har fått stor uppmärksamhet för sitt äventyr och folk har följt honom längs kanalen.

– Det har varit fullt på vissa ställen och folk har vinkat och gjort vågen när jag simmat förbi, säger Tobias Eldh.

Simintresset började redan i femårsåldern. När han blev äldre och mer äventyrslysten följde flera kraftprov. Han har bland annat simmat över Öresund på flera ställen och tagit sig upp längs kusten från Vellinge till Malmö.

Nu väntar fler äventyr. Bara sponsorerna ställer upp.

– Det är inte så lätt att få sponsorer till sådant här och det krävs mycket förberedelser, säger Tobias Eldh som genomgått ett långt styrketräningsprogram innan han hoppade ned i Göta kanal.

Vad blir nästa steg? En simtur längs Falsterbo kanal?

– (Skratt) då hinner jag ju knappt kliva ned i vattnet innan jag måste upp igen.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.