Annons

Hampa föreslås tillåtas för energiproduktion

Hampa bör få odlas för energiändamål, föreslår jordbruksdepartementet i en ny rapport. Men en brist i EU-lagstiftningen innebär att den eventuella utökningen troligtvis inte får någon större effekt.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2005

All odling av hampa har varit förbjuden i Sverige sedan 1960-talet, men det ändrade anpassningen till EU:s regler på 2003. Hittills har dock endast odling av hampa som fibergröda stödberättigats, förutsatt att ett antal kriterier uppfylls.

Enligt jordbruksdepartementets förslag ska nu även odling av hampa i syfte att framställa bland annat biobränsle och djurfoder stödberättigas. I jordbruksdepartementets rapport, som initierades av riksdagen i mars förra året, är tongångarna överlag positiva till att utöka produktionen. En lucka i EU:s regler gör dock att de odlare som vill expandera riskerar att inte göra någon ekonomisk vinning om de börjar med energiproduktion.

Annons

– Förslaget innebär att hampaodlare ska få rätt till energigrödsstöd, men de kommer samtidigt att förlora det gårdsstöd de har i dag. Det kanske gör att det inte blir särskilt intressant ändå, säger Lars Olsson, kansliråd på jordbruksdepartementet till TT.

Men regeringen tror på utökningen och sedan maj har rapporten varit på remiss. I måndags kom svaren och de flesta var positiva, men många instanser kritiserar direktivet i sina yttranden, skriver Svenska Dagbladet. Kritiker menar att hampaarter med höga halter av den narkotiska substansen THC – det psykoaktiva ämnet i bland annat marijuana och hasch – kan döljas i de godkända skördarna.

Och Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) skriver att varje utvidgning kan innebära ökade narkotikapolitiska risker, eftersom halten av THC lätt kan koncentreras.

Men enligt Lars Olsson kommer kontrollen och säkerheten att höjas i och med bidragssystemet.

Jordbruksdepartementets rapport kommer med stor sannolikhet att ligga till grund för en ändring av bidragssystemet i höstens budgetproposition. Först nästa år kan med andra ord ändringen gå igenom. (TT)

Per Mattsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons