Annons

Hamnutredning gjorde hallt i Trelleborg

Statens hamnutredare besökte på torsdagen Trelleborg. Nu får Hamnbolaget vänta till i höst på att ta del av det förslag som utredningen ska utmynna i.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2007
Christina Sand, utredningssekreterare, utredaren Bengt-Owe Birgersson och Nils Eric Svensson, näringslivsutvecklare på Region Skåne togs emot av Reinhart Teltscher, styrelseledamot i hamnbolaget och Leif Borgemark, hamnbolagets vd.BILD: MAGNUS ASPEGREN
Christina Sand, utredningssekreterare, utredaren Bengt-Owe Birgersson och Nils Eric Svensson, näringslivsutvecklare på Region Skåne togs emot av Reinhart Teltscher, styrelseledamot i hamnbolaget och Leif Borgemark, hamnbolagets vd.BILD: MAGNUS ASPEGRENFoto: 

Hamnutredaren har besökt hamnar längs ostkusten samt vid Vänern och Mälaren. Under tre dagar den här veckan står Skåne på programmet och halva torsdagen var vikt åt Trelleborg.

– Vi har varit och tittat på hamnen och fått en bra beskrivning av verksamheten, berättar utredaren Bengt-Owe Birgersson.

Annons

Bengt-Owe Birgersson tittar på ett antal kriterier som är viktiga i det fortsatta arbetet med att avgöra vilka hamnar som är de mest betydelsefulla i landet. Det handlar om vad det är för gods som passerar hamnen och i vilka kvantiteter, hur det ser ut på land med vägar och järnvägar, hamnens miljö- och säkerhetsarbete samt vilka relationer som finns med andra hamnar.

Trelleborgs hamn lyfte bland annat fram den nya kombiterminalen och det nya logistikcentrum som ska byggas.

– Och så fick vi se Albin. Det var väldigt intressant, något sådant har vi inte sett tidigare, säger Bengt-Owe Birgersson.

Albin är den alkobom som hamnen installerade i juni 2006. Trelleborgs hamn var först med denna åtgärd i landet.

Efter besöket i Trelleborg styrde hamnutredaren kosan österut mot Ystad. I oktober ska alla uppgifter ha sammanställts och Bengt-Owe Birgersson ska lägga fram sitt förslag till regeringen. I detta kommer ett antal hamnar att pekas ut som är av stor vikt för landet och som staten ska ta ansvar för när det gäller vägar och järnvägar på land samt att farleden fungerar.

Magnus Aspegren

0410-545 31

Magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons