Annons

Hamnsamarbete kantrar

Något samarbete mellan skånska hamnar kan inte komma på fråga. Det skulle kunna anses som begränsande för konkurrensen.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2010
Foto: 

TRELLEBORG. Det framgår av en utredning som Trelleborgs kommun låtit en advokatfirma utföra.

– Det var i samband med den hamnutredning som kommunen lät göra som frågeställningen dök upp om ett eventuellt samarbete med andra skånska hamnar, säger Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg. Sedan har den tanken förts fram från flera andra debattörer.

Annons

För att se om ett samarbete över huvud taget var möjligt med hänsyn till EU:s konkurrensregler beställde kommunen den utredning som nu är klar.

– Utredarna har förklarat att de menar att ett samarbete om trafiken helt klart skulle bryta mot konkurrenslagstiftningen, säger Jonas Rosenkvist.

Enligt lagstiftningen behövs inga skriftliga avtal utan det räcker med ganska lösliga kontakter i syfte att begränsa konkurrensen för att det ska kunna röra sig om lagbrott. Samarbete om kontroll eller begränsning av produktion, marknader eller investeringar och uppdelning av marknader är särskilt allvarliga fall.

Utredarna skriver i sin promemoria att Trelleborgs hamn och andra skånska kommunala hamnbolag har så stora marknadsandelar att ett samarbete skulle påverka konkurrensen på ett märkbart sätt. Inte heller ser utredarna någon chans att ett sådant samarbete skulle kunna få ett undantag på grund av positiva effekter.

Sammanfattningsvis menar utredarna att de skånska hamnarna eller kommunerna inte ens bör diskutera de här frågorna med varandra.

"Vår rekommendation är att största försiktighet bör iakttas vid kontakter mellan företrädare för Trelleborgs hamn AB eller kommunen och företrädare för andra kommunala hamnbolag i Skåne (eller dess ägarkommuner) rörande investeringar och marknadsfrågor som skulle kunna anses vara konkurrensbegränsande" skriver utredarna.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons